Фермер з Кіровоградщини вирощує незвичайні горіхи з червоним ядром
Донедавна у всьому світі, горіхи які мають червоне ядро помилково вважалися дефектними. Однак завдяки науковій праці каліфорнійських вчених, вдалося довести, що подібний незвичайний зовнішній вигляд горіху – не наслідок невідомої хвороби, а генетично зумовлений наслідок перезапилення цілої плеяди різних сортів горіху.
Одними із перших подібний сорт вивели українські вчені з Нікітського ботанічного саду, та дали йому красномовну назву “Пурпуровий”.
Наразі, ціна горіхів цього сорту є значно вищою, ніж в традиційних білих. Найчастіше їх замовляють ресторани і подають з десертами, або додають в салати.
“Можна довго розповідати про його яскравий гармонійний солодкуватий смак, про регулярну врожайність (68,8 ц/га). Але більшість людей все одно звикли до білого горіху.
Якщо говорити про експорт – з однієї сторони ринок потребує білого як папір горіху, а з іншої сторони – я вірю, що горіх незвичного кольору і високих смакових характеристик може зайняти гідне місце на світовому ринку” – каже фермер з Кіровоградщини Олександр, котрий саме вирощує червоні горіхи.
Наразі, Олександр – один із небагатьох, хто займається вирощуванням унікального горіху червоного сорту. За словами аграрія, на сьогоднішній день, у справі червоного горіху потрібна перемога смакових характеристик над стандартами ЄС.
SEEDS.org.ua за інформацією Agri – Gator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!