Елітна спеція з України: на Закарпатті збирають шафран
Однією з цікавих ніш для малого та середнього фермера може бути виробництво спецій. Утім, варто прискіпливо підійти до вибору культури, адже клімат України підходить далеко не для всіх рослин, з яких виготовляють спеції. Але от одна з найдорожчих спецій, шафран, є зовсім невибагливою. Два роки тому плантація екзотичної рослини з’явилася на Закарпатті, повідомляє SEEDS.
Фермер Андрій Мазюта засіяв шафраном ділянку площею 70 соток поблизу Мукачевого. Це найбільша площа посівів спеції у регіоні, пише “Подробности”. Сіяти культуру варто наприкінці літа, а збирати – в кінці жовтня – на початку листопада.
- Для довідки: Шафран досить корисний. Спеція містить каротиноїди, ефірні олії, вітаміни групи В, А, С, РР, а також мікроелементи: кальцій, марганець, мідь, магній, цинк, селен, фосфор, калій, натрій та залізо. Утім вживання культури збадьорює, так само, як, наприклад, вживання кави. Тому додавати занадто багато спеції не рекомендується.
Найцінніше у шафрані – тичинки, саме їх використовують як спецію. Щоб зібрати один грам тичинок, потрібно більш ніж 200 квіток та більш ніж дві години ручної праці. Коштує один грам спеції 200 гривень.
Застосовують шафран у косметології та кулінарії. Спецію додають у солодощі, напої, плов та інші страви.
Читайте також: В Україні шафран почали вирощувати майже дві тисячі селян
Вирощують шафран і на Херсонщині. Фермер Віталій Шакало з Любимівки вирощує спецію вже протягом п’яти років. Зацікавився культурою одним х перших в Україні. З 15 соток збирає 2 кг шафрану.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!