Ексклюзивний напій з квітів бузини за давніми рецептами виготовляють на Закарпатті
Зазвичай соки чи напої, що є наразі на полицях українських крамниць, виготовляють здебільшого з ягід, овочів чи фруктів. Однак є і такі, що мають за основу квіти, іноді зовсім незвичні, пише SEEDS.
Один з таких незвичних напоїв – напій з квітів бузини. В Україні одним з перших його почали виготовляти на Закарпатті. “Це ексклюзивний продукт вже більше 15 років. Його виготовляє виробник із Закарпаття з Виноградівського району Павлом Тізешем під торговою маркою “Пан Еко”.
Це старі, давно забуті рецепти. Переважно цей напій вживають у Західній Європі. Та наші закарпатці теж знають цей напій і постійно його вживають”, – розповів SEEDS Андрій Коняшин генеральний директор компанії “Украгрофін” – генеральний дистриб’ютор ТМ “Пан Еко”.
“Свого часу подумали, чого б цей напій не постачати на внутрішній ринок. Він має досить таки специфічний запах і смак. Він дедалі більше користується популярністю в Києві.
Ми звикли, що купуємо якийсь продукт або з фруктів, або з овочів, а цей – з квітів. Квіти не менше тижня настоюються в воді. Вода перетягує з квітки запах і всі інші властивості самих квіточок.
Туди не додається листя – лише сама квіточка. Потім проціджується і додається в певній пропорції цукор. Теж органічний. Пастеризують не при кип’ятінні а при температурі до 80 градусів”, – розповів Андрій Коняшин.
У період цвітіння бузини з її квітів готують різні смачні і корисні для здоров’я напої: настої, чай, квас, лимонад і навіть шампанське.
Квітки чорної бузини мають протизапальну, дезінфікуючу і потогінну дію. Саме тому бузина дуже популярна в народній медицині при лікуванні та профілактиці багатьох хвороб: при застуді і грипі, захворюваннях верхніх дихальних шляхів і сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту і порожнини рота. Але вживати напої з бузини слід з обережністю і в невеликих кількостях.
Ще у IV ст. до н. е. Гіппократ використовував бузину як лікувальну рослину, в середні віки її вважали деревом довголіття, наділяли магічними властивостями, вірили, що в ньому живуть добрі духи-охоронці. Бузину й досі використовують як живопліт, захищаючи дім і сад-город від гризунів.
Завдяки фітонцидам цвіт бузини оберігав й від тарганів, мишей, тому саджали кущі й біля вуликів, хлівів, комор… А екстрасенси кажуть, що через тиждень вживання бузини у будь-якому її вигляді з аури людини зникають чорні і темно-сірі тони.
Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?
Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:
“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”
від Sapienza.media
28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!