Кизил – нішева культура, що є трендом у вітчизняному ягідництві. На цьому наголосив Євгеній Постоленко з Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка Інституту садівництва НААН.
За його словами, кизил має стабільний урожай без періодичності плодоношення.
Він є цінним для переробки: ягоди кизилу містять вітамін С, багато поліфенольних сполук. Також культура представляє інтерес для фармацевтики.
Кизил ідеально підходить для органічного садівництва, його не уражують шкідники, підкреслив Євгеній Постоленко. Правда, з хвороб кизил може уражувати борошниста роса та плямистості, але нечасто.
До Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні на 2018 рік, включено 16 сортів. Більшість з них – сорти селекції Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка.
Для комерційного вирощування Євгеній Постоленко рекомендує закладати сад кизилу з п’яти-шести сортів різних строків достигання.
SEEDS.org.ua за матеріалами AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!