Доробка та переробка картоплі – практично вільна ніша для українських аграріїв
Україна вирощує досить багато картоплі. Однак на переробку надходить дуже маленький її відсоток. Водночас варіантів переробки та доробки картоплі неймовірно багато і всі вони могли б стати непоганим бізнесом, оскільки ніша в Україні практично пуста.
Про це розповів директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук під час ХІ Нідерландсько-Українського форуму з промислового картоплярства.
«Україна виробляє досить багато картоплі, але, на жаль, дуже маленький відсоток її йде на переробку. Я переконаний: якщо зростатиме кількість переробленого продукту – це позитивно вплине на галузь загалом.
Існує декілька варіантів переробки. Перша група – це масові продукти, які можна виробити з картоплі і продавати як на ринку, так і іншим виробничим галузям. Друга – продукти які можна продавати через HoReCa. А це і ресторани, і кафе, і готелі і т.і. Третя група – це ті продукти, які продаються через супермаркети.
Перший з масових продуктів – це картопляний крохмаль, який досить відомий українським споживачам. Взагалі в Україні є 2 дуже потужних заводи, але один з них не працює. З діючих є тільки завод на Чернігівщині. Є ще кілька дрібніших виробників», – акцентував увагу Олесь Капітанчук.
«Ще один продукт який може стати масовим в Україні – це сухе картопляне пюре (пластівці з картоплі). З моєї точки зору – це надзвичайно цікавий продукт. За моїми оцінками він має значний експортний потенціал. Зростає і його внутрішнє споживання.
Переваги такого пюре – не дуже якісні продукти можна переробити на продукт якісний. Хоча, якщо орієнтуватись на масове виробництво, то для такої переробки картоплю краще вирощувати спеціально для цього виробництва. Цей продукт легко транспортується і зберігається. А ще на нього є великий світовий попит.
Картопля фрі – цей продукт сьогодні переважно імпортується в Україну. Хоча є виробництво в Чернігівській області.
Я вважаю що виробництво картоплі фрі має дуже великий потенціал. Однак через коронавірус споживання цього продукту трохи «просіло», як в Європі, так і в Україні. Але перспективи він має великі і на внутрішньому і на зовнішньому ринках, особливо для експорту до країн Північної Африки чи Азії.
“Чипси – продукт відомий українцям. На сьогодні в Україні працює 3 заводи з виробництва чипсів. І незабаром їх буде ще більше», – зазначив директор компанії «Толсма Текнік».
Дедалі більшої популярності на ринку України набирають так звані «напівфабрикати» з картоплі. Страви, які потрібно «тільки підігріти». Однак їх виробництво тільки починається.
«Це продукт який вже пройшов термічну обробку. Термін його реалізації в середньому 3 тижні. Картопля по-селянськи, по-паризьки, картопля з молоком, картопляні ковбаси – новий продукт. Це можуть бути дуже цікаві пропозиції для кафе і ресторанів», – додає експерт.
«Однак всі перераховані варіанти переробки картоплі вимагають великих інвестицій. Переробка картоплі – це не так легко, як багато хто вважає», – попереджає Олесь Капітанчук.
Найпростішим з варіантів переробки та доробки продукції експерт назвав пакування картоплі, яка пройшла суху чистку.
«Що стосується мийки картоплі, це в Україні стає дедалі популярнішим, хоча об’єми з року в рік зростають не суттєво. Є тільки три великі компанії, які цим займаються: дві в Житомирській і одна в Київській області. Загалом за моїми підрахунками приблизно 5,5 тисяч тонн картоплі на рік миється і продається через супермаркети.
В країнах з розвинутою економікою картопля «з ґрунтом» немита практично не надходить до супермаркетів. Деякі українські мережі вже заявили, що з часом вони перейдуть до цих стандартів», – додав Олесь Капітанчук.
SEEDS.org.ua за інформацією Agri-gator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!