Дієтичні равлики з-під Києва завойовують ринки Європи
Недалеко від столиці у селі Великі Гуляки є незвичайна ферма. Тут підприємець Олексій Антонков вирощує вельми незвичний крам – равликів. Підприємство займається не всіма видами. Helix aspersa muller і Helix aspersa maxima – такі равлики за кордоном вважаються найбільш цінними.
“Максима більші за розмірами. Вони менш вибагливі, ніж мюллер, більш стійкі до змін температури, швидше прокидаються, дають більше потомства. Для нормальної життєдіяльності равликів ми щодня їх миємо, один раз у вечірній час годуємо, тому що харчуються вони вночі. Зараз равлики у сплячці”, — розповів Євген Лагода, керуючий фермою.
Як відомо, в країнах Європи, за винятком Кіпру та Мальти, збір равликів заборонений — це шкодить природі й екології. Сьогодні їх виробляють переважно на спеціалізованих тваринницьких фермах.
Щоб набрати товарну вагу, равлик Helix aspersa muller має рости орієнтовно 5 – 5,5 місяців, Helix aspersa maxima — близько 6 місяців. Основна складність вирощування — в дотриманні мікроклімату, комфортного для равликів. Що стосується вологості — вона повинна бути в межах 90-93%. Крім цього, для равликів небезпечна як висока, так і дуже низька температура повітря.
“Після того, як равлик відклав ікру, ми її збираємо, переносимо у спеціальне приміщення-інкубатор. В лотках вона орієнтовно дозріває 15-20 днів. Після цього вилуплюються маленькі равлики. Далі їх переміщають у теплиці, де росте трава перко. Там равлики підростають. Коли погодні умови комфортні, їх переносять на відкритий ґрунт у поле”, — розповів Олексій Антонков.
Пізніше, коли відбувається збір “урожаю”, равликів ділять на перший і другий сорт.
“Кілограм равликів, які готові на продаж, за період дорослішання з’їдає 1,5-2 кг комбікорму. Ми домішуємо і даємо їм також моркву, гарбуз. Годуємо органічно чистими продуктами, тому що від хімії равлик починає хворіти, а потім помирає. Молюски тим і корисні, що вони — екологічно чистий продукт, який засвоюється організмом практично на 100%”, — додав Антонков.
Водночас дієтологи вказують на низьку калорійність і харчову цінність равликів.
“На 100 г м’яса равликів — у середньому 90 калорій. Тому їх можна використовувати в своєму раціоні для різноманітності. У равликів білка навіть трохи більше, ніж у курячому яйці. Крім цього, м’ясо равликів містить такі мікроелементи, як кальцій, залізо, цинк, а також вітаміни групи А, В”, — повідомила дієтолог Євгенія Розум.
Як зазначив аналітик Артем Чорний, з 2012-2013 років кількість компаній, які займаються вирощуванням равликів, значно збільшилася, і наразі (якщо брати до уваги великі ферми, які виробляють близько 10 т равликів на рік) становить близько десяти. Також на ринку присутні 15-20 невеликих підприємств. Українські фермери закуповують як ікру равликів, так і дрібних равликів для розведення і вирощування, здебільшого в Польщі.
“Основним виробником та експортером є Марокко — близько 40% усього експорту равликів. Далі йдуть Франція й Індонезія. Найбільші споживачі – Китай і країни ЄС”, — каже Артем Чорний.
Варто відзначити, що ферма Олексія Антонкова вже знайшла кілька каналів збуту равликів в Європі — це Іспанія, Франція та Італія.
SEEDS.org.ua за інформацією uatv.ua.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!