Дика риба Аляски пливе в Україну
У світі залишилось не так багато місць, де добувають 100% дику рибу. Аляска – одне з таких.
Про те, які тренди можна спостерігати на світовому ринку морепродуктів, чим відрізняється дика риба від вирощеної на фермі, а також чому українці все частіше обирають морепродукти Аляски, розповіла Ксенія Горовая, представник Інституту маркетингу морепродуктів Аляски – Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI) під час презентації морепродуктів Аляски в Good Wine у Києві 15-го лютого.
«В Україну на початку цього року в Good Wine була здійснена ексклюзивна поставка міксованого контейнеру з 7 видами риб, у тому числі 3 види дикого лососю: кета, нерка, чавича (королівського лососю). Покупці в Україні все більше віддають перевагу якісним морепродуктам преміум-сегменту, і ця тенденція буде посилюватись. Риба та морепродукти, що добуваються на Алясці, є дикими та екологічно чистими, а їх добування ведеться раціонально, з турботою про наступні покоління», – підкреслила Ксенія Горовая.
Скуштувати дикого лосося, який є одним з головних символів Аляски тепер можна в Good Wine та в ресторані Lucky Restaurant Vinotheque в Києві. «Всього на Алясці водиться 5 видів дикого лосося: чавича, або ж королівський лосось, кижуч, нерка, кета та горбуша. Води Аляски відрізняються кристальною чистотою і є здоровим середовищем для дикого лосося», – зазначила Ксенія Горовая, представник Інституту маркетингу морепродуктів Аляски – Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI).
Під час презентації морепродуктів Аляски в Києві гості здійснили певну «гастро-подорож» за найкращими рецептами з дикої риби Аляски від бренд-шефу Lucky Restaurant Vinotheque Володимира Ярославського.
Гості також потрапили у віртуальний тур на Аляску «Alaska Fishing VR». Встигли не тільки скуштувати «Аляску на смак», а також відчути її атмосферу, зловити рибу у віртуальній реальності.
Об’єми поставок лосося Аляски залежать від вилову, який відрізняється з року в рік. З 2015 року аквакультура у світовому рибному виробництві перевищила дику рибу і цей тренд продовжується. Налагоджено виробництво тропічної аквакультури в Азії, у тому числі через сильний вплив зміни клімату і потепління в цьому регіоні.
Водночас смак та текстура м’яса диких риб Аляски і вирощених на фермах – відрізняється. Дикий лосось більш щільний, менш жирний в силу природних причин. Дикий лосось плаває на великі відстані, його колір є результатом природньої дієти – невеликими ракоподібними, зоопланктоном, молюсками і дрібною рибою.
Щорічно в світі збільшується використання морепродуктів, у той же час український ринок ще ненасичений. Для морепродуктів з Аляски Україна – це вузький сегментований ринок недорогого минтаю, ікри горбуші. Хоча поступово преміум-сегмент морепродуктів оживає.
Для прикладу, Україна імпортувала 580 тонн лососю на суму 1.5 млн доларів в 2016 році. Через економічні причини основний об’єм лососю склала горбуша, найбільш економічна і найчисленніша. У той же час на ринок постачалась в лімітованих об’ємах кета та королівський лосось.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!