Цю ягоду вигідніше вирощувати в закритому ґрунті
Наразі вирощування найпопулярнішої у світі ягоди — суниці садової — в Україні виглядає не настільки привабливим, як вирощування, скажімо, малини. Утім, варто розділяти свіжий ринок та переробку. До того ж, перспективним виглядає вирощування ягоди в закритому ґрунті, пише SEEDS.
«Суниця – це два окремих великих напрямки бізнесу. Суниця під заморозку – це одне, і суниця під свіжий ринок –це друге. В другій категорії є три великі підкатегорії: теплична рання, масова стандартна і ремонтантна позасезонна. Відповідно, по кожній з них окрема історія. В масовому ринку дійсно вже досить тісно. На ринку заморозки завжди висока конкуренція була з такими країнами як Єгипет, чи Китай. Але це масштабний бізнес і тут дійсно є багато інновацій щодо сортів. Тому поряд може бути успішний бізнес на суниці, яка продається за високою ціною і неуспішний, з проблемами по якості і відсутності попиту», — говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
На думку Тараса Баштанника, президента Української плодоовочевої асоціації (УПОА), ціна на ягоду цього року суттєво не зміниться.
Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, вважає перспективним вирощування суниці садової на закритому ґрунті.
«Суниця садова за обсягами вирощування і споживання є найбільш масовою ягодою, як у світі, так і в Україні. Перед південними регіонами країни, де цієї ягоди вирощують найбільше, наразі завдання поступово переводити виробництво на закритий чи захищений ґрунт. У зв’язку зі змінами клімату, нестабільними погодними умовами, виробництво на відкритому ґрунті стає непрогнозованим і, часто, збитковим. Перехід у теплиці — найбільш перспективний напрямок у цих регіонах, особливо з точки зору отримання ранньої позасезонної продукції», — зазначає фахівець.
«Що ж до центральних областей, ближче до півночі, там де є центри виробництва суниці, з моєї точки зору, там є перспективним вирощування цієї ягоди на технічну переробку, заморозку. Це переважно мають бути середньо- і пізньостиглі сорти, часом навіть сорти, які спеціально створені для технічної переробки. Такий напрямок в цих регіонах виглядає найбільш стабільним з точки зору масового вирощування», — додає Олександр Ярещенко.
Свіжий ринок також залишиться, у нього є свої обсяги, але, що стосується суниці, то тут не так складно досягти задоволення попиту. Але переробку варто розвивати — це один з дієвих експортних напрямків.
15 лютого о 12:00 розпочнеться Плодоовочева open space конференція «ПЛІДНИЙ 2022: РИНКИ. ТЕХНОЛОГІЇ. НІШІ».
Організаторами конференції виступають агромедіа-агенція SAPIENZA та Українська плодоовочева асоціація (УПОА) за підтримки Київського контрактового ярмарку.
Конференція відбудеться у Міжнародному виставковому центрі Києва ( Броварський пр-т, 15, метро «Лівобережна») в рамках виставки «Агровесна» (Конференц-зона 3 А).
Плодоовочева open space конференція «ПЛІДНИЙ 2022: РИНКИ. ТЕХНОЛОГІЇ. НІШІ»– це екосистемний захід, який презентує професійні аналітичні прогнози розвитку ринку плодоовочевої продукції, технології виробництва і маркетингу ягід, овочів та фруктів та ефективні рішення для розвитку бізнесу на внутрішньому та міжнародному ринках.
Участь у конференції безкоштовна за умови обов’язкової попередньої реєстрації за посиланням.
Запрошуємо професійних виробників плодоовочевої продукції!
Контакти організаторів: +38(099) 737-17-92
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!