Цибулю цьогоріч в Україні садитимуть масово, однак, без належного зберігання, не всі на ній зароблять
Цибуля несподівано стала овочем №1 у всьому світі. Українців карколомні ціни на цибулю нажахали, а от фермерів – надихнули: чи не кожен збирається вирощувати цибулю цього року.
Так вже традиційно склалось, що вирощують цей овоч на півдні України, хоча гарні врожаї можуть бути будь-де, навіть більше, за грамотного розрахунку вирощування цибулі може стати стабільним прибутковим бізнесом в будь-якому регіоні, розповів в інтерв’ю для SEEDS Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс».
– Цибуля ніколи не була дорогим овочем в Україні. Як так сталось, що сьогодні ціни на неї просто скажені?
– В Україні цибуля стала дорожчою через те, що значна частина країни, де традиційно вирощували цибулю, нині окупована. Хоча зараз це загальносвітова тенденція з цінами на цибулю. Все через погодні умови. В багатьох країнах цибуля не виросла через нестачу води. Скажімо в Голландії сьогодні цибуля коштує 1 євро за кілограм, зазвичай це було 10-20 євроцентів. Тобто ціни зросли у 5-10 разів.
З огляду на такі високі ціни, в Україні цього року цибулю садитимуть масово. Цибуля, морква, капуста цього сезону будуть посадки по всій Україні. І вона виросте. Може не так професійно вирощуватимуть, як в Херсонські області, але цибулі буде достатньо.
Сьогодні багато компаній, які раніше не займались не те щоб цибулею, овочівництвом взагалі, розглядають варіант вирощування цибулі, моркви, капусти, буряків. До того ж більшість думає, що вони їх з поля, з «коліс» реалізують, не інвестуючи в професійне зберігання – у сховища.
Вони не думають над тим, що виростити – це тільки половина справи, головне – продати. Однак, якщо минулорічні погодні умови повторяться, то і у нас цибулі особливо не буде – ми під тим самим небом ходимо. Це може стати вирішальним фактором, який вплине на ціну.
– Чи стабілізуються ціни на цибулю, якщо цьогоріч в Україні буде гарний врожай?
– Якщо цибуля, морква, капуста вродять у всіх, тоді ціни обваляться. Це добре для споживачів, але не для виробника. Зростати ціни на овочі почнуть тільки під кінець квітня наступного року. Але ж до того часу ці овочі потрібно буде десь зберігати.
З огляду на прибуток, який сьогодні приносить цибуля, сховищами, звісно, можна знехтувати, як раніше нехтували ними багато південних фермерів. Ще не так давно вони вирощували цибулю десятками, чи навіть сотнями гектарів, при цьому робили напівпримітивні сховища, де втрати при зберіганні сягали катастрофічних 20%, а іноді навіть 50%. Коли маржа складає, як то було колись, близько 400%, то, в принципі, ці 50% не робили абсолютно ніякої погоди.
Читайте також: Відсутність робочої сили в агросекторі підштовхує виробників до цілковитої автоматизації
Однак, коли прибуток скоротився до 30%, – все одразу змінилось. Якщо у вас 50% врожаю згнило і зіпсувалось, за прибутку 30%, – ви вже в мінусі. За пару років таких цін багато хто відмовився від вирощування цибулі. Деякі фермери навіть збанкрутіли.
На жаль, небагато людей в ті часи на півдні України будував свій бізнес стратегічно. Мало хто планував наступні 10 років вирощувати цибулю і тому не дуже думав де її зберігати. Якщо в тебе є професійне зберігання, ти не залишишся в мінусі, навіть коли прибуток, у роки перевиробництва, складатиме тільки 10-20%.
– Зможуть фермери інших регіонів «перехопити» цибулевий бізнес Півдня?
– Та, це можливо і це буде дуже вигідно. Сьогодні дуже сильно зросла вартість логістики – в декілька разів. Всі ці транспортні витрати автоматично лягають додатковим вантажем на вартість овочів. Цибуля – продукт масовий і недорогий, однак нинішні логістичні витрати можуть колосально вплинути на її ціну. Якщо привезти цибулю, умовно, з Херсону до Києва, логістичні витрати будуть більшими у багато разів, ніж на транспортування цибулі, вирощеної на Київщині.
В Україні овочі можна вирощувати у будь-якому регіоні, але підходити до цього потрібно з багаторічними розрахунками і плануванням хоча б на 10 років. Але Волинь, Львівщина, чи Київщина – там небагато фермерів, які вирощують цибулю та інші «борщові» овочі. Традиційною зоною вирощування цибулі завжди був південь.
Це не пов’язано з якимись особливими кліматичними умовами південних регіонів. Просто традиційно саме на півдні у нас була розвинута система поливу. Цим правильно і вчасно скористались фермери, які займались овочівництвом.
В інших регіонах можна встановити полив крапельний чи поверхневий – це не важливо бо це дорого. Це великі інвестиції, не на кілька років, а на десятиріччя. Сьогодні, під час війни, не всі готові в це інвестувати.
– Маючи продуманий полив і сучасне сховище, можна сміливо починати вирощувати цибулю, моркву і капусту. А чи допомагає держава в будівництві таких сховищ?
– Наявність сховищ дають можливість планувати свої продажі. Без сховища ту ж цибулю потрібно продавати одразу, щойно ти починаєш її копати.
Дійсно, сховища – це великі інвестиції. І ти мусиш гроші заплатити одразу і всі. А вже потім користуватись приміщеннями років 20-30 – такий приблизно період експлуатації сховища.
На жаль зараз ані міжнародні донори, ані Держава на сховища грошей не дають. Зараз активно просувають програму переробки, що я вважаю дуже позитивним, але щодо сховищ – такого немає.
Ситуація може покращитись тільки тоді, коли у нас з’являться «дешеві гроші» для середніх і малих фермерів. Овочівництво – це питання не великих холдингів, а саме фермерів: середніх та малих.
– Чи є можливість обладнати власне сховище для овочів з мінімальними затратами?
– Зекономити можна скрізь. Мінімальні затрати – це сама система зберігання. Найголовніше – професійно розрахувати вентиляцію. Якщо переобладнати невеликим коштом існуючу будівлю системою зберігання без системи управління, щоб люди самі «вручну» нею керували – це дозволить непогано і якісно зберігати ту ж цибулю навіть до березня місяця.
В нас навіть є успішний приклад такої «економної» системи. Один з наших клієнтів придбав у нас вентиляцію, ми йому розрахували і правильно намалювали підлогові канали, які він виготовив власноруч з дерева фанери і брусів. Завдяки цьому він зміг дуже успішно зберігати цибулю тривалий час і продати її за гарною ціною.
Дешеві рішення – вони також працюють. Але для них потрібні відповідальні люди. А людський фактор, він не завжди надійний. Маємо клієнта, який ледь не втратив одну з 4-х камер зберігання, через те, що його вказівки по контролю за сховищем робітники виконували халатно.
Однак така проста схема працює ефективно та економно. Якщо ви невеликий фермер, який вирощує цибулю на 10-20 га, ви можете вибрати систему для зберігання і керувати нею вручну. Ми консультуємо як саме керувати цією системою. Перші роки можна досягти непоганих результатів навіть завдяки такому обладнанню.
Потім можна додавати до неї і систему автоматичного управління і все інше. Таке сховище можна дозбирати з часом, як конструктор. Це реально і це працює! Однак, повторюсь, потрібні відповідальні люди, чіткі вказівки і щоденна перевірка.
– Перемога з часом прийде, про що українським виробникам овочів ще варто подбати, крім сховищ, щоб реалізація врожаю була 100%?
– Це правильна презентація продукту. Коли дефіцит, цибулю, моркву та капусту братимуть і так. Братимуть будь-яку: дорогу чи дешеву, аби вона була в наявності. Але в період перевиробництва і перенасичення ринку, важливим фактором стане правильність презентації своєї продукції покупцеві. Загальновідомо, що краще купують овочі помиті, відкалібровані і гарно запаковані. Ці часи скоро настануть.
Все це преміум продукція. Не неї завжди була ціна добра і попит, не залежно від ситуації на ринку. Хто зможе робити якісний продукт високої якості – зможе завжди заробляти. Але тут вже будуть потрібна фасувальні, пакувальні, калібрувальні машини, мийки і т.і.
Це вже наступний етап розвитку овочівництва. Але про нього треба думати заздалегідь. Швидше за все таке обладнання для доробки зможе потрапити до переліку грантових програм, які можуть отримувати наші фермери. Звісно, що гранти – це 50\50 по вартості, але отримати навіть половинне відшкодування вартості обладнання це дуже гарний варіант для виробників овочів.
З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?
Телефонуйте: +38 098 271 70 70
Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!