Цибуля на перо. Як вибрати сорт для споживання і реалізації

0 3 821

При виборі сорту цибулі важливо звернути увагу на такі характеристики, як районування і терміни дозрівання, а якщо вирощуєте в комерційних цілях, то непогано звернути увагу на товарний вигляд, можливість тривалого зберігання. Докладніше про сорти цибулі на перо читайте на SEEDS. 

Цибуля-батун

  • Багаторічна, невибаглива рослина, легко переносить тривалі заморозки. Вирощують виключно в цілях отримання зеленого пера. Листя великі, в діаметрі – 1,5 см, в довжину можуть досягати 35 див.
  • Цибуля-батун не використовується для зимового зберігання, так як утворює псевдоцибулини.
  • Одна розетка сорту може формувати до 7 листків. Найбільша продуктивність спостерігається в перші 3 роки після посадки, на 1 місці можна вирощувати протягом 10 років.
  • Поширені сорти: Квітневий, Валдай, Токіо, Ніжність.

Однак, щоб бути завжди з урожаєм, потрібно 1 раз в 5 років оновлювати посадки.

Особливості сорту:

  • Швидкий термін дозрівання.
  • Відрізняється середньою гіллястістю.
  • Листя зелені, ніжні, злегка гострі.
  • Стійкість до морозів.
  • Містить багато вітамінів.
  • Високоврожайний: з 1 м2 – 4, 5 кг.

Шніт-цибуля

  • Колір листя варіюється від сизого до темно-зеленого кольору.
  • Перо шило подібне, тонке, всередині порожнисте.
  • Листя приємне на смак.
  • Суцвіття також їстівні, тому їх додають у салати.
  • Шніт-цибуля розростається дуже швидко, тому вимагає поділу куща 1 раз в 3 роки.
  • Цвітіння припадає на ранню весну. Якщо не поставлено мету зібрати насіння, значить, кошики можна обірвати, щоб не допустити виснаження самого лука.
  • Поширені сорти шніт-цибулі: Московський скоростиглий, Празький, Сибірський, Медонос.

Якщо у вересні викопати пару кущиків шніт-цибулі і відправити їх в холодильник – взимку можна дістати, посадити в контейнер, і отримати на підвіконні зелену грядку. З приходом весни підросли кущики можна пересадити у відкритий ґрунт.

Цибуля-слизун

  • Листя цибулі багаті залозистими і слизовими речовинами.
  • Перші збагачують організм солями заліза, підвищують гемоглобін, другі – допомагають вилікувати гастрит і виразку шлунка.
  • Рекомендований усім: від дитячого до похилого віку.
  • Листя м’ясисті, товсті, гладенькі.
  • На відміну від інших сортів цибулі на перо, вона плоска, із закругленими кінцями.
  • Слизун має вкорочені цибулини з білими і соковитими лусками.

Особливості сорту:

  • Призначена для вигонки на перо
  • Цибуля екстра-класу
  • Збір зелені вже через 1,5 місяці після посіву насіння
  • Добре адаптується до різних умов вирощування
  • Стійка до спеки
  • Має потужну кореневу систему
  • Форма цибулин – циліндрична, врожайність з 1 м2 становить до 6 кг

Ферапонт

  • Відноситься до середньостиглих сортів.
  • Цибулина подібна широкому еліпсу, містить щільну м’якоть.
  • Вага 1 цибулини – 21 гр.
  • При дозріванні луски забарвлюються в темно-коричневий колір з рожевим відтінком
  • М’якуш соковитий, білий з фіолетовим відливом. В одному гнізді дозріває до 10 цибулин
  • На смак – напівгострі. З 1 м2 збирають 1,4 кг.

Цибуля-порей

  • Однорічна рослина заввишки до 50 см .
  • Колір лінійно-ланцетних листків варіюється від сизого до зеленого тону, рожеві або білі квітки зібрані в парасольку.
  • Виходець із Середземномор’я.
  • З ранніх сортів цибулі-порею можна назвати такі, як Гулівер, Веста, Голіаф, Коламбус.
  • До середньостиглих відносяться: Бастіон, Джолант, Алігатор, Каратанский, Казимир.
  • З середньопізніх добре себе зарекомендували сорти: Меркурій, Сизокрыл, Осінній і Зимовий гіганти.

Характерні особливості сорту:

  • Цінується високим вмістом аскорбінової кислоти.
  • Довго зберігається, без втрати смакових якостей.
  • При вирощуванні безрозсадним способом насіння висівають у вересні.
  • Вибілені стебла, в діаметрі досягають 6 см, довжина – до 50 см.
  • Хороша схожість насіння.

Лікувальні властивості цибулі були відомі ще задовго до появи антибіотиків. Народні цілителі застосовували доступний засіб для боротьби з різними інфекціями та вірусами. Цибулю використовують для підвищення апетиту, для поліпшення мікрофлори кишківника, для придушення вірусних захворювань.

Не має значення, який сорт вирощувати в лікувальних цілях, всі гарні.

Багато городників, щоб мати зелень з вітамінами, висаджують цибулю на перо, але зелень багаторічних сортів цибулі м’якше на смак і містить більше вітамінів. Тим більше, що перо з’являється ранньою весною, коли організм відчуває потребу в поживних речовинах.

SEEDS  за матеріалами Vkazivka

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!