Чому виробникам цибулі доведеться викинути продукцію на смітник?
Ціни на цибулю врожаю минулого року зараз у 3 – 4 рази нижчі за показники минулого року. Виробники не можуть реалізувати свою продукцію і, швидше за все, цибулю доведеться просто викидати, повідомляє SEEDS.
Навіть пізній початок продажів цибулі нового врожаю не допоміг врятувати ситуацію. Наразі свіжа продукція в 2 – 3 рази дорожча за торішню. За даними EastFruit, ціна “старої” цибулі від виробника становить 3 – 4 грн за кілограм. А продукцію малого калібру продають навіть за 1,5 грн за кілограм.
«Цінова циклічність – це звичайне явище для українського ринку цибулі. В середньому раз в три роки цибулю під час збору врожаю коштує більше, ніж навесні. Також, в середньому раз на три роки доводиться утилізувати частину нереалізованої українськими виробниками цибулі. Це відбувається тому, що в момент, коли продукт стає дуже дорогим, багато дрібних і середніх фермерів починають займатися його вирощуванням, що призводить до зростання пропозиції. При цьому майже ніхто системно не займається експортом. В Україні будь-який проект з вирощування цибулі буде приречений на періодичні великі збитки, якщо не плануватиметься реалізації значної частини продукції на експорт», — говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!