Чому Україна не може забезпечити себе часником?
Майже півроку (з січня по червень) на поличках українських магазинів важко знайти часник місцевого виробництва – уся продукція представлена імпортним асортиментом. Така ситуація склалася через сукупність кількох факторів, зокрема, відсутність достатньої кількості великих виробників та недостатня кількість облаштованих місць для зберігання, повідомляє SEEDS.
За 2020 рік в Україну імпортували 5,6 тис. тонн часнику з Китаю, пише EastFruit. Також серед країн-імпортерів – Єгипет, Іспанія, Франція та ін. За показниками якості часнику українським виробникам часто важко конкурувати з імпортованим продуктом. На думку Василя Гудзовського, заступника керівника фермерського господарства «Агро-Майстер» (Вінницька область), розвитку виробництва часнику в Україні сприяла б державна підтримка галузі.
Господарство «Агро-Майстер» вирощує часник на площі 10 гектарів та має власні переробні потужності.
“На жаль, поки що ми дійсно не можемо задовольнити попит наших торговельних мереж власним часником, тому що в Україні немає ні достатньої кількості великих виробників часнику, що пропонують великі партії якісного товару, ні хороших сховищ, де б часник зберігався протягом зими”, – зазначає Василь Гудзовський.
Читайте також: Урожайність українського сорту часнику може сягати більш ніж 20 тонн з гектара
Варто зазначити, що українські селекціонери можуть похвалитися власними сортами часнику. Фермер із Запорізької області Іван Захаренко вивів власний сорт – “Любаша”. Цей часник вирізняється високими обсягами врожайності.
“Мінімальна врожайність часнику “Любаш” з гектару – 8 тонн. Максимально в Прибалтиці зібрали 23 тонни з гектару”, – розповідає фермер.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!