Чому світові ціни на продукти харчування зростатимуть й надалі: роз’яснює економіст ФАО Андрій Ярмак
Процес зростання світових цін на продукти харчування є досить загрозливим з точки зору доступу до них малозабезпечених верств населення, адже таких цінових коливань, що спостерігаються на світовому ринку продовольства сьогодні, не було досить давно. Однак, зростання цін зовсім не означає те, що доходи виробників продуктів харчування також зростають.
Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак в ефірі Українського радіо. Про те, які фактори на сьогодні впливають на цінові коливання світового ринку продуктів харчування, що стимулює їх здорожчання, а також чого очікувати в найближчій перспективі – читайте на SEEDS.
Зламані ланцюжки постачання та глобальна інфляція – основні причини світового подорожчання продуктів харчування
За словами економіста ФАО, парадоксальність ситуації полягає в тому, що зростають і витрати на виробництво харчової продукції.
«І якщо говорити коротко про причини подорожчання продуктів харчування в світі, то основна з них – глобальна інфляція. Світ наповнений грошима, які постійно додруковують, а будь яка емісія тягне за собою інфляційні процеси, що, відповідно, призводить до зростання цін. Звичайно, що не кожна країна може дозволити собі розпочати емісію, а лише ті держави, що мають у своєму розпорядженні резервні валюти. Зазвичай такими валютами виступають долар США, євро та китайський юань»,- роз’яснює Андрій Ярмак.
Фахівець також повідомляє, що наразі в світі існує загроза, так званої, стагфляції – повільного зростання економіки на фоні інфляції. При цьому, інфляція стимулює зростання економіки, адже коли зростають ціни відбувається приріст інвестицій у виробництво для збільшення ринкової пропозиції продукції, що подорожчала. Але оскільки є проблеми з сировиною, то відбувається розірвання виробничих ланцюжків і, як наслідок, уповільнюється зростання світової економіки. На думку Андрія Ярмака, це дуже неприємна ситуація, що може загрожувати в майбутньому глобальною фінансовою та економічною кризами.
«Якщо ж говорити про більш детальні причини, то, так звані, зламані ланцюжки постачання продукції – одна з головних причин подорожчання продуктів харчування на сьогодні. Витрати на транспортування продукції в світі зросли в кілька разів і виробники сьогодні бронюють транспортні поставки за кілька місяців, адже не вистачає контейнерів та кораблів.
Також є велика проблема, що пов’язана із змінами клімату. Це призводить до втрат врожаїв багатьох сільськогосподарських культур.
Третім фактором впливу на ціни є пандемія коронавірусу. Це змушує багато країн, умовно кажучи, зачинятися. При цьому вони намагаються повністю забезпечити себе продуктами харчування і на тлі зростання цін і нестабільності постачань з зовнішніх ринків, кожна країна намагається зробити якомога більші запаси продовольства. І цей процес також сприяє зростанню цін»,- перераховує причини подорожчання продуктів харчування на світових ринках Андрій Ярмак.
Тенденції підвищення цін на продукти харчування збережуться і говорити інакше поки не має ніяких причин
Андрій Ярмак також навів приклад овочей та фруктів. Сьогодні ФАО не може порахувати індекси цін на них. Хоча ціни на дану продукцію дуже стрімко зросли. І визначальним тут є фактор робочої сили, адже значна частина овочів та фруктів збирається вручну. Наприклад, сьогодні Великобританія через нестачу робочої сили не може зібрати власний врожай яблука і, відповідно, змушена імпортувати його з інших країн світу.
Якщо ж говорити про світові ціни на зернові в контексті впливу на українських виробників, то найбільш прибутковою культурою, за словами Андрія Ярмака, на сьогодні для українських аграріїв є кукурудза. Щодо світових цін на пшеницю, то наразі за цією культурою спостерігається найшвидше зростання цін для того, щоб забезпечити більш швидке нарощування виробництва, адже тут суттєво впливає фактор кліматичних змін – багато врожаю в основних країнах-виробниках було втрачено саме з цієї причини.
«Важливим фактором впливу на зернові та олійні культури є вартість паливно-мастильних матеріалів. Річ в тім, що значна частина кукурудзи використовується для виробництва біоетанолу і тому чим вищі ціни на нафту, тим вищі ціни на зернові культури.
Втім подальше зростання цін буде залежати від великої кількості факторів, які сьогодні важко спрогнозувати. Однак, причин для подальшого зростання цін на зернові та олійні є значно більше, ніж для їх зниження.
Крім того, необхідно враховувати, що зернові на сьогодні – найдешевше джерело калорій, а тому – один з найдешевших продуктів харчування. До того ж, це продукт, що важко замінити чимось – хліб їдять всі»,- повідомляє економіст ФАО.
Найбільша ж причина подорожчання молочної продукції – створення запасів та проблеми з поставками. «По суті, ринок який був глобалізований, на сьогодні не має можливості швидко переорієнтовувати обсяги продукції на ринки із зростаючим попитом.
Також на цінову ситуацію на світовому ринку молокопродукції впливає пандемія коронавірусу, адже багато хто вирішив, що кисломолочні продукти є корисними для підвищення імунітету. Тому попит на дану продукцію підвищився так само, як і на овочі та фрукти. І на сьогодні молочка є трендовим продуктом»,- повідомляє Андрій Ярмак.
Якщо говорити про цінові індекси на м’ясо, то за словами фахівця за останній рік вони збільшилися на 22%. «Однак ціни на м’ясо коливаються з місяця в місяць. Це пояснюється тим, що в багатьох розвинених країнах споживання м’яса сьогодні скорочується – там вже сформувався тренд здорового харчування з яким м’ясо не асоціюється у споживачів. Крім того, в багатьох країнах споживачі звертають увагу на такий фактор як екологічність виробництва і м’ясо вважається продуктом, що несе значну частку шкідливих викидів в атмосферу»,- пояснює економіст ФАО.
Андрій Ярмак також повідомляє, що ціни на цукор, згідно Індексу ФАО, протягом року зросли найбільше з усіх інших продуктів – на 40%. Так само як і у випадку з кукурудзою, вартість цукру в значній мірі прив’язана до цін на нафту, адже з цього продукту також виробляється біоетанол. «При цьому основним виробником цукру в світі є Бразилія, а українські обсяги виробництва майже не впливають на глобальні ціни продукту. Крім того, цукор є навіть більш дешевим джерелом калорій, аніж зерно. Більш того, фахівцями продовольчих ринків вже давно доведено, що споживання цукру в кризові роки підвищується. Ці фактори стимулюють й підвищення цін на продукт»,- зазначає Андрій Ярмак.
Що ж стосується цін на соняшникову олію, то це найдорожчий вид серед інших видів олій. «Адже соняшникова олія є цінною для промисловості та приготування їжі. Замінити цей продукт досить важко. Тому очікувати здешевлення соняшникової олії не варто. Крім того, даний продукт виробляє обмежена кількість країн світу – це є ще одним фактором того, що соняшникова олія завжди буде в ціні. Також ціна на соняшникову олію прив’язана до соєвої, ріпакової та пальмової олій. І якщо зростають ціни на якісь види цих олій, то звичайно додає в ціні й соняшникова»,- повідомляє економіст ФАО.
Що стосується тенденцій збереження підвищення світових цін на продовольство, то поки що, за словами Андрія Ярмака, не має причин говорити інакше.
«Світове населення зростає, в світі все більше грошей, які потрапляють до людей, що витрачають їх, в тому числі, на продукти харчування. Це формує споживчий попит і відповідно зростання цін»,- резюмує фахівець.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!
Не треба багато розуму щоб якось пояснити те що вже відбувається. Значно більше його треба щоб це передбачити раніше або знайти засоби вирішення проблеми.