Чому одну з найдорожчих в світі ягід не цінують в Україні
Малину – дорогу і затребувану ягоду на ринках США, абсолютно не цінують в Україні. Більш того – падіння цін на цю ягоду змусило деяких виробників позбутися плантацій малини, розповів Олег Босий – експерт ягідного ринку, керуючий партнер компанії FruiTech на конференції “Ягоди України: заморозка і свіжий ринок”, організованої “АПК-Інформ: овочі і фрукти”.
“Малина – одна з найскладніших ягідних культур. Продукт складний і в організації якісного збору, і в післязбиральній доробці, і в логістиці продукції. Тому малина – найдорожчий продукт на ринках США і Європи. Таким він повинен бути і в Україні. У всякому випадку в роздріб він повинен продаватися дорожче лохини.
Технології виробництва малини на свіжий ринок передбачають досить істотні інвестиції в технології, сорти, систему захисту. На жаль, але українські виробники не можуть собі поки дозволити такі інвестиції”, – розповів Олег Босий.
Малина – найдорожчий продукт на ринках США і Європи. Таким він повинен бути і в Україні
“В Україні малина для свіжого ринку практично не виробляється. Всі українські виробники фокусуються на ринку переробки і розглядають свіжий ринок як другорядний.
Специфічний в нашій країні і підхід до маркетингу продукції в оптовиків. Довелось нещодавно поспілкуватися з одним із виробників у Львівській області. У них проблема в тому, що і оптовик, і покупець не хочуть бачити малину в нормальній упаковці – в пінетках. Насправді це дуже велика проблема, яка говорить про те, що ринок у нас не цивілізований.
Крім цього в Україні відсутній реальний експорт свіжої малини. Не так давно звучали цифри: експортувалося більше тисячі тонн… Я вам скажу, що це був за експорт. Це поставки охолодженої малини до Польщі в 200 літрових бочках на польські заводи для її переробки в концентрати або пюре. Навіть не для заморозки. Це найнижча якість. І найнижча ціна. Це не той свіжий експорт, якого ми прагнемо”, – говорить експерт.
В Україні відсутній реальний експорт свіжої малини
“На ринок малини, звичайно ж, вплинула тривала криза на всесвітньому ринку переробки. Але це ще не все.
На жаль, в Україні погано організовані самі фермери. У нас багато дрібних виробників, але здорові партнерські відносини переробників і виробників геть відсутні. Наприклад, в минулому сезоні переробники просто не захотіли ділитися маржинальністю при заморожуванні малини з фермерами, тому що потужностей з заморожування не вистачало.
Якщо раніше вони пропонували за сировину більш-менш адекватні ціни, то в позаминулому і минулому сезоні, вартість малини, як сировини на переробку, впала до рівня 12-14 гривень.
При цьому вартість одного тільки збору кілограма малини, в залежності від господарства, становила від 8 до 12 гривень. Зрозуміло, що за таких умов багато плантації закинули. В кінці сезону попит відновився і закупівельні ціни зросли, але, зрозуміло, що вже ніхто нічого не зміг постачати”, – нагадав Олег Босий.
Я б не очікував зростання виробництва малини на наступний рік
“Я б не очікував зростання виробництва малини на наступний рік – знадобиться кілька років, щоб відновити площі, які були закинуті в минулому сезоні. Їх не тільки закинули. Деякі навіть ліквідували.
Особливо це стосується органічної малини, де врожайність, на жаль, занадто низька. Так, преміальна ціна іноді в два рази вище, але врожайність 3,5, максимум 4 тонни з гектара. Кращі виробники органічної малини отримували до 6 тонн ягоди з гектара. Водночас вартість збору у таких господарств досягала 20 і більше гривень за кілограм”, – зазначив експерт ягідного ринку.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!