Для фермерів, які займаються зерновими та водночас утримують свиней, досить вигідною практикою є вирощування жита. Ця культура має низку переваг, коли йдеться про вирощування та догляд.
Керівник насіннєвого відділу британської компанії Agrii Мет Річардсон (Matt Richardson) зазначає: «Жито дуже добре переносить негативні фактори довкілля. Хвороби рослин суттєво не впливають на врожайність культури. Це пов’язано з дуже енергійною кореневою системою. Порівняно високі врожаї жита та те, що його дешевше вирощувати, ніж пшеницю або озимий ячмінь, роблять культуру конкурентоздатною.
Хвороби рослин суттєво не впливають на врожайність культури. Це пов’язано з дуже енергійною кореневою системою.
Додатковим бонусом є великий вихід соломи – приблизно на 2 т / га більше, ніж вихід з пшениці. Житня солома має високу теплову здатність, а свинарські ферми в Скандинавії використовують її для опалення та утеплення будівель. Гібридне жито буде рости на всіх типах ґрунтів».
Випробування, проведені в Університеті Лідса (University of Leeds), показують, що продуктивність свиней вища, якщо до їх раціону входить жито. Дослідження проводили на 480 свинях. Після регулярного додавання жита до кормів, учені зафіксували поліпшення температурного регулювання в тварин, а також покращення стану кишечника. Свині споживали менше води та мали «гарний настрій».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!