Чому дорожчає м’ясо: за рік ціни зросли на третину
Криза, інфляція, подорожчання енергоресурсів сприяли підвищенню цін практично на всі харчові продукти. Звичайно, подорожчав і основний білковий продукт – м’ясо. Утім, якщо роздрібні ціни на яловичину та курятину за рік зросли на третину, то свинина подорожчала менш ніж на 8%, повідомляє SEEDS.
З гідно з результатами моніторингу торговельних мереж, проведеного Асоціацією “Свинарі України” (АСУ), наприкінці минулого місяця ціни на свинину були в середньому на 7,7% вищими, ніж у січні 2021 року.
“Різниця між цінами в січні 2022-го та за аналогічний період минулого року коливалося в межах 3–11% в бік здороження залежно від виду охолодженого м’ясного напівфабрикату. Так, наприклад, середня січнева ціна дорожчих асортиментних позицій, зокрема свинячої корейки та стейку, піднялася на 10-11% до 151 та 164 грн/кг відповідно. Тазостегнова частина та «несезонний» наразі ошийок додали близько 3,5% порівняно з минулорічною позначкою. Їх ціна в перший місяць 2022-го склала 116,5 грн/кг та 147,9 грн/кг відповідно”, – зазначають аналітики АСУ.
Що ж до інших видів м’яса, то середня ціна яловичини склала 195,6 грн за кілограм. Це на 31% більше, ніж рік тому. Середня вартість курячої тушки зросла на 28%, а філе птиці – на 30,5%.
“Серед основних причин підвищення роздрібних цін – глобальні інфляційні процеси, які не могли оминути і Україну. За оцінками Держстату, інфляція на ринку продуктів харчування у січі 2022-го проти січня 2021-го склала 14,5%. Також подорожчання спричинили вищі ціни закупівлі живих тварин на початку 2022-го — у середньому 47 грн/кг живця. При цьому такий рівень не покриває стрімкого здороження енергоносіїв та подальшого зростання вартості кормових інгредієнтів. А отже, виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або й у збиток”, – повідомили у галузевій асоціації.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!