Через окупацію півдня та сходу України ринок солодкої кукурудзи «просів» на 30% – експерт
До початку війни майже третина врожаю солодкої кукурудзи вироблялася та реалізовувалась на півдні та сході нашої країни. Та через окупацію частини території України, ринок вищевказаної культури суттєво постраждав. Про це SEEDS розповів керівник приватного підприємства «Мнагор» Михайло Нагорняк.
За його словами, на південні та східні регіони припадало 30-35% продажів. Адже солодка кукурудза користувалася високим попитом на узбережжях Чорного та Азовського морів. До того ж, вищевказана культура активно реалізовувалась на одному із найбільших овочевих оптових ринків у с. Великі Копані. Наразі ж ці точки збуту тимчасово недоступні для аграріїв, які ведуть господарство на вільній території України.
Така ситуація спричинила й зниження рівня продажів насіння солодкої кукурудзи.
«Спад продажів більше ніж на 65% відбувся саме в перший місяць війни. Далі він сповільнився. Люди почали активніше купувати насіння. Тому наше підприємство змогло трішки покращити ситуацію. Наприклад, у травні та червні відбулося зростання рівня продажів майже на 10%. Проте навіть така позитивна тенденція не компенсувала втрати березня та квітня», – говорить Михайло Нагорняк.
При цьому, за словами експерта, ціни та попит на солодку кукурудзу цього сезону встановилися досить високі. Так, вартість вказаного продукту зросла приблизно на 50-70% порівняно з минулим роком. Наприклад, ціна ранньої кукурудзи становила 20-25 грн за качан. У середині сезону вартість солодкої кукурудзи встановилася на рівні 10-15 грн.
«Це дозволило отримати виручку понад 150-200 тис. грн/га. Минулого року в середньому фермери отримували вдвічі менше – 70-90 тис. грн/га», – зазначив Михайло Нагорняк.
Оцінюючи загальний стан справ, експерт говорить про суттєве «просідання» виробництва качанів солодкої кукурудзи – приблизно на 30-35%. Тож він прогнозує, що ціна на качани незабаром знову може бути високою, а насіння цієї культури – дефіцитом.
Читайте також: Ukrainian Corn: селекціонери пропонують надати жовто-блакитній кукурудзі української ідентичності
Проте, на думку Михайла Нагорняка, універсальність солодкої кукурудзи (підходить для консервування, заморозки та свіжого ринку) вже наступного року дозволить збільшити показники попиту в середньому на 20-25%.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!