Через нестачу запилювачів страждає виробництво овочів, фруктів, горіхів та бобових
Учені Ратгерського університету (США) проаналізували врожайність сільськогосподарських культур на понад 1500 полях у шести частинах світу і виявили, що в усьому світі виробництво важливих харчових продуктів із високою поживною цінністю, таких як фрукти, овочі, горіхи та бобові, обмежується браком запилювачів, пише SEEDS.
Дослідження є особливо своєчасним, враховуючи нещодавнє занепокоєння щодо глобального зниження чисельності комах, повідомляє Science Daily.
«Наші висновки викликають занепокоєння та оптимізм. Ми дійсно виявили широко поширений дефіцит врожайності. Проте ми також вважаємо, що завдяки постійним інвестиціям у управління запилювачами та дослідженням ми можемо підвищити ефективність наших існуючих полях для задоволення харчових потреб нашого глобального населення», — сказала Кеті Туро, авторка дослідження та докторант відділу екології, еволюції та природних ресурсів у Ратгерській школі екологічних та біологічних наук.
Бджоли зазвичай вважаються найефективнішими запилювачами, оскільки вони відвідують більше квітів і несуть більше пилку, ніж інші комахи. Вчені Ратгерського університету виявили, що посіви лохини, кави та яблук найчастіше страждають від обмеження запилювачів.
Читайте також: Через посуху бджолярі України прогнозують менший врожай меду
«Наші результати показують, що, приділяючи більше уваги запилювачам, виробники можуть зробити сільськогосподарські поля більш продуктивними», – зазначили дослідники.
Нинішній дефіцит врожайності можна виправити за допомогою реалістичного збільшення відвідування запилювачів на окремих полях культури.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!