Через нерозвинену інфраструктуру переробки українські ягідники втрачають великі кошти на вирощуванні малини
За останні шість років, спостерігається зростання споживання свіжої малини, ринок замороженої ягоди, навпаки, скорочується. За даними міжнародних ягідних асоціацій, світовий урожай малини за 2018 рік склав 800 тис т. В Україні також багато малинових плантацій. Однак часто зібрані ягоди не відповідають стандартам, крім того, в країні практично немає гідних переробників. Малину скуповують польські заводи, які потім продають продукт з доданою вартістю в ЄС і США. Про це розповів Славомир Полковський, генеральний директор і засновник Polko Group.
Лідером на світовому ринку малини є Сербія, де виробляють близько 150 тис. т. Також багато малини вирощують в Польщі, Чилі, Мексиці, Боснії і Герцеговині, Болгарії.
Стрімко розвивається ринок малини в Україні – площі під ягодами оцінюються в 21,2 тис. га. Малинові плантації займають третє місце і досягають 4,9 тис. га, але тільки 1 тис. з них посаджено в професійних господарствах. «На деяких плантаціях дуже страшний продукт вирощується. Тому що це випадкові люди, посадили малину за принципом: сусід посадив, і я посаджу … », – коментує ситуацію Славомир Полковський.
На експорт продається майже виключно заморожена ягода. Наша країна займає сьому позицію в світі і четверту в Європі з експорту замороженої малини. Загальний річний збір ягоди, враховуючи ту, що не відповідає стандартам якості, в середньому становить 37 тис. т, тобто врожайність знаходиться на рівні близько 7 т/га.
«Вітчизняна малина продається не тільки в Європі, але в США. В Україні до недавнього часу відбувався дуже бурхливий розвиток малинових плантацій, а за ним не встигають переробники. Є тільки кілька заводів, які серйозно займаються заморожуванням: «Рівнехолод», «Аграна Фрут» і ще, може , п’ять виробників, у яких є відповідні технології, обладнання та, головне – кадри. Холодильна база і база переробки не встигає за плантаціями. Тому Польща і скуповує українську малину. Переробляючи її, польські виробники заробляють по 20 центів на 1 кг української малини тільки через нерозвинену інфраструктуру в Україні», – підкреслив директор Polko Group.
В Польщі на кожні 300 квадратних км припадає хоча б один завод з переробки малини (виробництво концетратів, заморазка). «Малина, перевезена на 30-40 км, вже втрачає свої якості. Крім того, у нас організована доставка продукції з поля 2-3 рази на день, а не один раз ввечері – тільки так можна зберегти якість». В Україні можна було б організувати пункти збору та охолодження малини локально, по селах, що дало б можливість постачати на переробне підприємство якісну продукцію кілька разів на день.
Також українські фермери не володіють передовими технологіями вирощування малини. Ще одна проблема – відсутність навчання з ягідництва – як з вирощування, так і з переробки. Пан Полковський зазначає, що потрібна система навчання.
Відсутність стабільної ціни – ще одна перешкода для цивілізованого розвитку ринку.
Останні 5-6 років переробкою малини в Україні займаються випадкові люди, і це сильно компрометує країну на європейському ринку. «Таких переробників ми називаємо «гаражними». Вони закуповують сировину, але працюють погано. У підсумку на західний ринок експортується товар, в якому в 50% випадків є серйозні проблеми: мільйони бактерій, гельмінти і погана упаковка. Це все впливає на імідж. Продаж такої продукції за півціни – це велика антиреклама», – поділився гендиректор Polko Group.
SEEDS.org.ua за матеріалами Пропозиція
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!