Через грибкову кризу можуть зникнути улюблені сири багатьох гурманів

0 369

Неймовірні новини світу: останніми тижнями камамбер і його більш м’який на смак родич брі стали предметом заголовків і постів у соціальних мережах. Подейкують, що улюблені сири наближаються до загибелі, пише SEEDS

Попередження з’явилися після дослідження Французького національного центру наукових досліджень, в якому йдеться про те, що сири перебувають на “межі вимирання”. Смертний вирок вчені винесли через грибкову кризу. Насправді сири брі та камамбер є динамічною екосистемою.

«Сир має цілу спільноту плісняви, дріжджів та бактерій. Вони всі тусуються, ростуть і працюють разом, щоб розкласти сир», – розповів The Washington Post Бенджамін Вулф, доцент кафедри біології Університету Тафтса.

Камамбер і брі зараз виробляються за допомогою одного типу плісняви: Penicillium camemberti, яка надає сирам пухнастої білої скоринки та улюбленого аромату брудних шкарпеток.

Читайте також: Селекціонери створили томати, які в’яляться самі прямо на лозі

“Донедавна камамбер і брі мали відтінки синього, помаранчевого та зеленого – результат дії різних штамів плісняви, що використовувалися для виготовлення сирів”, – розповіла Жанна Ропарс, еволюційний біолог з Французького національного центру наукових досліджень та Університету Париж-Сакле.

Penicillium camemberti не може розмножуватися самостійно, тому його доводиться клонувати знову і знову. Це означає, що кожен сир виготовляється з генетично ідентичним штамом.


сир з пліснявою


За словами Ропарс, відсутність генетичного різноманіття робить його вразливим до патогенних мікроорганізмів та інших змін у навколишньому середовищі. Оскільки кожна пліснява є точною копією одна одної, одна неприємна хвороба може знищити всю популяцію.

Проте, за словами вчених, брі та камамбер не можуть зникнути надто скоро, тому любителі сиру можуть зітхнути з полегшенням.

“Penicillium camemberti не виживе, якщо ми продовжимо йти цим шляхом”, – попереджає Ропарс.

Вона та інші французькі вчені, які брали участь у дослідженні, хочуть допомогти запобігти подібним помилкам у майбутньому виробництві харчових продуктів. “Вже є кілька дійсно чудових людей, які працюють над новими способами інновацій і змушують ці форми робити нові речі”, – сказав Вулф.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!