Через дощову погоду в Україні втрати зерна можуть становити до 50% від врожаю

0 868

Кінець першої — початок другої декади червня характеризувалися теплою, в окремі дні дощовою погодою. Майже на всій території країни відмічалися зливові дощі з грозами, а місцями з градом та шквалами. У деяких областях їх добова кількість перевищила місячну норму, пише SEEDS

Про це йдеться у «Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні» фахівців НААН, яку оприлюднило Мінагрополітики.

«Дощі у вигляді сильних злив з грозами, а у деяких областях з градом, пройшли на всій території країни Так, за даними наукових установ НААН у Одеській області їх кількість становила лише 3,0 мм, у Київській – 9,2 мм, у Львівській – 21,6 мм, у Дніпропетровській – сума опадів на переважній території становила 6-20 мм (40-135 % декадної норми), найбільша їх кількість 21-30 мм (140-200 % декадної норми) випало на півночі, в окремих господарствах добовий максимум опадів становив 31-56 мм. На півдні та сході області кількість опадів не перевищила 1-5 мм (5-35-% норми). Найбільша кількість опадів спостерігалася у Житомирській області – 50 мм», – йдеться у повідомленні Міністерства.

На думку вчених Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН така дощова погода під час формування, наливу і дозрівання зерна є однією з причин недобору врожаю зернових культур, особливо пшениці озимої, коли можна спостерігати так зване “стікання” зерна, яке проходить за підвищеної вологості повітря і прямого контакту рослин з вологою, мрякою, надмірною росою.

Читайте також: Розорювання схилів України: як запобігти деградації ґрунтів

«За таких умов зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю у рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, й надалі їх стіканню. За інтенсивного розвитку цих процесів колос на смак є солодкуватим, так звана “медова роса”. Відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.

Таким чином, це складний комплекс механічних, фізичних і біологічних, включаючи і мікробіологічні, процесів у дозріваючому зерні і на його поверхні, які виникають під впливом надмірного зволоження. Вони підсилюються на перестояних посівах (після повної стиглості), внаслідок чого втрати зерна можуть становити 15-50% і більше від біологічного врожаю», – кажуть науковці.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!