Борщ на вишні із Поділля включили до європейської збірки рецептів особливих став

0 997

Відомий не тільки у Вінниці, а й скрізь на Поділлі борщ на вишні включили до збірки рецептів з прогресивних міст і регіонів Європи, яку цього року видала PES Group у Брюсселі (Бельгія), пише SEEDS

Збірка називається «Cook, Eat, RepEat» і містить 100 сторінок з рецептами від представників PES Group у Європейському комітеті регіонів. Це проєкт, в якому місцеві політики з різних країн Європи представили особливі для них страви, а це більше 50 страв з 20 країн.

Читайте також: На Херсонщині росіяни пограбували та розтрощили відому історичну виноробню

Україну (яка не є наразі членом PES Group) у цій збірці рецептів представила Світлана Ярова – депутатка Вінницької міської ради і заступниця директора КП «Інститут розвитку міст». Вінничанка обрала рецепт борщу з вишнями, який є давньою українською стравою і гастрономічним спеціалітетом Поділля, повідомила Вінницька міська рада.

«Коли вони випускали цей альманах, я запитала, чи можна туди включити українську страву. Обрала цей рецепт, тому що борщ є українською стравою і світовою спадщиною ЮНЕСКО, а особливість подільського борщу – що він з вишнею. Його я куштувала від авторки рецепту – Олени Павлової, а також в кількох ресторанах Вінниці. Гадаю, коли будуть свіжі вишні, також буду його готувати», – розповіла Світлана Ярова.

Щодо самого рецепту від гастродослідниці Олени Павлової, то його взято з каталогу гастрономічної спадщини культурного маршруту Camino Podolico «Шлях має тривати», створеного торік за підтримки Ради Європи та Європейської Комісії.



«Борщ на вишні готувала колись моя бабуся Зінаїда Миколаївна. Це було на Старому місті у Вінниці, і це був сезонний борщ. Він виходив дуже вишуканий. Бабуся вважала, що це такий панський борщ.

Ми маємо мікрорайон Вишенька, маємо садибу “Вишня” Миколи Пирогова, маємо вишню в кожному дворі, і навіть “Дерево Свободи” на Майдані Небесної Сотні – це також вишня. Вишня – це фактично такий невидимий, незримий, але дуже важливий оберіг Вінниці.

Тому зробила цей борщ на вишні, який запровадили вінницькі ресторани», – каже Олена Павлова.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!