Бораго – забута корисна трава з ароматом огірка

0 988

Огіркова трава або бораго – рослина незаслужено забута українськими фермерами. А ще древні римляни наділяли бораго незвичайними властивостями піднімати настрій (про огірки тоді в Стародавньому Римі ще й не чули). Монголи не вирушали без неї у військові походи, та й хрестоносці активно вживали напої, настояні на листі і квітах бораго, пише SEEDS.

Розмножують бораго насінням, і насіння цієї рослини продається вельми активно в багатьох українських магазинах. До слова, дуже недорого. Огіркова трава невибаглива у вирощуванні, а в застосуванні має неймовірну кількість можливостей, зокрема і промислових.

Огіркова трава з давніх пір вирощується на городах як пряно-ароматична, овочева і лікарська рослина. Крім цього останнім часом вона отримала широке застосування в кондитерській і лікерної промисловості, а квіти бораго є неперевершеним медоносом.

Бораго – однорічна рослина заввишки 30-60 см густо вкрита колючими ворсинками, на листочках вони більш ніжні і схожі на білий пушок. Квіти у рослини великі, сині або блакитні з рожевим відтінком, дуже запашні – привертають масу корисних комах, а тому огіркова трава вважається дуже хорошим медоносом, та й цвіте вона досить довго.

Огіркова трава дуже невибаглива на відміну від огірків, якими потрібно опікуватися весь сезон. Навіть при найменшому догляді бораго дає пишну зелень і соковиті, ніжні пагони. Зростає бораго на різних грунтах, але добрий врожай може дати тільки на легких і родючих землях.

Бораго досить холодостійка рослина. Перші сходи з’являються одразу ж після відтаювання грунту, оскільки вона дуже вологолюбна. А ще вона доволі світлолюбна, але здатна дати непоганий урожай і при невеликому затіненні.

Є один важливий нюанс у вирощуванні цієї рослини – якщо не контролювати збір насіння, наступного року бораго порадує сходами по всій ділянці. Однак ці пагінці теж стануть в нагоді – їх можна швидко зібрати на весняний салат. Схожість незібраного насіння зберігається протягом 2-3 років.

Однією з приємних особливостей цієї дивної рослини є,  те, що збирати її можна навіть на стадії появи перших листочків. Саме тоді листя бораго найбільш ніжне і смачне, і не вимагає жодної кулінарної обробки.

Особливою популярністю огіркова трава сьогодні користується в США і європейських країнах. В їжу його  додають в різні салати. Огіркову траву тушкують, використовують як гарнір до м’яса, додають до супів, соусів і маринадів, до смаженої риби і навіть готують з неї начинку для пиріжків.

Свіжими квітами, які мають солодкувато-медовий смак, ароматизують освіжаючі напої, а також використовують їх для аромату пива, вин, настоянок, столового оцту. Додають свіжі квіти бораго і до салатів, а сушеними присмачують хлібобулочні та кондитерські вироби. Вживають квіти також і в зацукровані вигляді, а ще роблять з них варення.

Ця рослина здавна широко застосовується і в народній медицині. Трава та квітки використовуються як обволікаючий, пом’якшувальний, потогінний, сечогінний, протизапальний, заспокійливий засіб при застуді, набряках, головних болях і нервових захворюваннях.

Настій з листя бораго п’ють при різних шкірних захворюваннях для поліпшення обміну речовин. Крім того, бораго регулює діяльність серця, відновлюючи його ритми, покращує стан при неврозах і послаблює ревматичні болі.

У гомеопатії бораго рекомендують при неврозі серця, депресивних станах і для підняття загального тонусу організму. Рекомендується огіркова трава і в дієтичному харчуванні – при захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура, судинної системи, інфаркті міокарда.

 

Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua   

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!