Бізнес для душі: як створити ферму та сироварню “з нуля”

0 552

Криза і втрата одного бізнесу може стати початком нової справи, доводить родина Усиків з Черкащини. Сім років тому через фінансові негаразди з міста вони переїхали до села Глушки. Подружжя почало розводити кіз. Починали з однієї тварини, а зараз на сімейній фермі 50 кіз. Тут варять сири та зустрічають туристів, повідомляє SEEDS.

“Любимо кожну тварину. Нам часто говорять, чому ви не виріжете кіз і не заведете більш продуктивну породу. Тоді б можна було отримувати ту ж кількість молока, але утримувати менше тварин. А ми не можемо, бо це вже члени нашої родини, наші бізнес-партнери”, – говорить господиня козячої ферми Ольга Усик.

Читайте також: З ферми – у місто: кози-втікачки налякали американців

Сім років тому транспортний бізнес родини збанкрутував. Вони переїхали до села. Усикам подарували козу, яка народила двох козенят – з цього і почалася сімейна ферма. Наразі з молока 50 кіз на фермі варять 20 видів сирів. Добре приготувати сир може вийти не одразу, але прагнення та нові спроби дозволяють удосконалитись, розповідає Ольга.

Читайте також: Морозиво з козячого молока виготовляє фермер з Тернопільщини

Подружжя працює на фермі в задоволення. Вони нікуди не поспішають і намагаються жити розміреним життям. Саме такий затишок і спокій, а ще смачні сири та товариські кози приваблюють на ферму туристів.

“Цей бізнес ми створили для душі. Ми любимо своїх кіз і ставимось до них, як до людей, лікуємо їх, розмовляємо з ними”, – говорить господар Ігор Усик.

SEEDS за матеріалами Суспільне Черкаси

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!