Батат може стати новим високорентабельним напрямком овочівництва в Україні   

0 229

Батат – культура, яка дедалі більше цікавить українських фермерів. Він має потенціал для диверсифікації виробництва, навіть на великих агропідприємствах, пише SEEDS.

Про це розповіла Тетяна Івченко, завідувачка лабораторії  Інституту овочівництва та баштанництва НААН, доктор с.-г. наук.

«Глобальні кліматичні зміни у світі і в Україні зокрема, призводять до зниження врожайності сільськогосподарських культур. Підвищені температури впливають на процеси розвитку та фізіологічні процеси  рослин, що зрештою впливає на врожайність та якість сільськогосподарських культур.

З цієї причини розширення асортименту овочевих культур завдяки інтродукції нових нетрадиційних видів овочевих культур є одним із ключових ресурсів для розв`язання нагальних проблем держави – забезпечення продовольчої, енергетичної, екологічної безпеки та охорони здоров`я», – розповіла EastFruit Тетяна Івченко.

За її словами, зокрема, для фермерів Слобожанщини кліматичні зміни відкривають нові можливості у вирощуванні батату. В Харківській області в останні два десятиріччя спостерігається зростання суми активних температур вегетаційного періоду (вище 10º С).

Читайте також: Родина з Тернопільщини вирощує на городі замість картоплі золотий шафран

«Урожайність батату в нашому регіоні, на відміну від півдня України, де клімат м’якший, трохи нижча. Проте, навіть за таких умов, батат залишається високорентабельною культурою, що робить його вигідним для вирощування.

З нашого досвіду, найкращі результати забезпечують сорти Адмірал і Боніта, які добре пристосовані до місцевих умов та дають стабільно високий урожай», – каже Тетяна Івченко.



Критичним питанням при вирощування батату є організацією зрошення, оскільки ця культура є вимогливою до вологи впродовж всього вегетаційного періоду, каже фахівчиня.

«Попит на батат зростає – його цінують і споживачі, і виробники. Батат вже став популярним у закладах громадського харчування, і тепер він доступний у меню багатьох ресторанів. Метою нашої роботи є вирощування посадкового матеріалу цієї культури високої якості.

Через повномасштабні військові дії в нашій області ми не збільшували площу під вирощуванням батату, але географія вирощування батату, який вирощено з нашого посадкового матеріалу щорічно збільшується. Крім того ця культури має один з найвищих експортних потенціалів у плодоовочевому бізнесі України для реалізації як у свіжому, так і переробленому вигляді», – додає Тетяна Івченко.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!