Амарант – одна з найперспективніших і прибуткових культур для українських фермерів
Стрімкий розвиток амарантової галузі України спрямовує нашу країну на шлях до світового лідерства у цій галузі, пише SEEDS.
В цьому переконаний голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда. Свої думки експерт озвучив під час Міжнародної конференції: СТАЛИЙ АГРОБІЗНЕС: “ТРАДИЦІЇ.НІШІ.ЕКОПРАКТИКИ.ТЕХНОЛОГІЇ”.
Конференцію організувала та провела агромедіа-агенція Sapienza.media за підтримки профільних асоціацій: Української Плодоовочевої Асоціації – УПОА і Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.
«Справа в тому, що вирощування амаранту, воно, можна сказати, сконцентроване, в Індії, Перу, Парагваї, Китаї. Однак це не промислові площі.
Україна має застосувати свій досвід і можливості в промисловому вирощуванні. Зберегти належну якість. Ми маємо сонце, ми маємо достатню кількість вологи, ми маємо людей, які це все можуть виростити», – вважає Олександр Дуда.
Амарант вирощується понад 8 тисяч років, весь цей час він мав свої періоди злету та падіння, розповів Олександр Дуда. За його словами, свого часу саме амарант врятував чимало людей, зокрема у часи голодомору. До того ж цю культуру Олександр Дуда вважає однією з самих перспективних культур для України.
«Чому саме амарант ми вважаємо однією з найперспективніших культур? Середній розмір ринку амаранту щороку зростає майже на 12%. Рис, пшениця, кукурудза, максимально – 6%. А у амаранту – майже 12%.
На даний момент є попит на товарне насіння амаранту і починає формуватися попит на продукти його переробки. І на цей рік ми запланували зростання посівних площ. Підняли закупівельну ціну до 30 тисяч за тонну готової продукції, для того, щоб мотивувати фермерів вводити амарант у сівозміну», – зазначає Олександр Дуда.
Читайте також: Сталий агробізнес об’єднав у Києві аграріїв з усієї України
Він нагадав про широкий асортимент продукції з амаранту, яка вже виготовляється в Україні: крупа, пластівці, олія, макаронні вироби, та багато іншого.
«Напрямків використання досить багато. Розвиток амаранту в Україні передбачає впровадження його в різні продукти зокрема у виготовлення хліба. Додавання 10% амарантового борошна до пшеничного дозволяє збільшити розмір буханця і тривалість його зберігання.
Знайшли ми інвесторів, яким цікаво було інвестувати в амарантову галузь. І першим ефективним прикладом є створення нового підприємства. Воно називається ТОВ «Щириця» яке, по суті, може стати локомотивом у розвитку амарантової галузі в Україні», – розповів Олександр Дуда.
Нагадав він і про лікувальні та профілактичні властивості амаранту. За словами Олександра Дуди, щороку база наукових робіт PubMed, в якій фіксуються дослідження на тему саме амаранту, істотно зростає, зокрема за рахунок переробки цієї культури.
Конференція СТАЛИЙ АГРОБІЗНЕС: “ТРАДИЦІЇ.НІШІ.ЕКОПРАКТИКИ.ТЕХНОЛОГІЇ відбулась за підтримки Проєкту розвитку підприємництва для постраждалого від війни населення в Україні “We Prosper”, який реалізується ДОГО “Сільськогосподарська консультаційна служба” та ГС “Бізнес Мережа Сільських жінок” в партнерстві із неурядовою організацією SOCODEVI, що фінансується урядом Канади.
Інформаційну підтримку конференції здійснили провідні аграрні ЗМІ, економічні та аналітичні агенції: Seeds.org.ua, Agroexpert, East-Fruit.com, Interfax, APK-Inform Agency,Agri-gator.com.ua, журналу «Ексклюзивні Технології» (Agrotimeteh.сom.ua), Агробізнес Сьогодні та Агрономія Сьогодні, Мультигалузева платформа «Здорове харчування по-українськи», Платформа «Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!