Оксана Гаврилюк з Ладижина, що на Вінниччині, готує пастилу з ягід, фруктів та зелені, які вирощує сама або приносять містяни. Десерти фасує та віддає на продаж, а кошти спрямовує на ремонт автівок для захисників, пише SEEDS.
Частину смаколиків Оксана Гаврилюк передає військовим на фронт, – чоловік та зять жінки боронять країну. Саме для коханого та його побратимів вона й почала виготовляти пастилу.
“Я зрозуміла, що передавати баночки — це нераціонально, незручно, неекономно. Купила маленьку сушарку, почала робити фріпси, пастилу для нього передавати, іншим військовим. А потім зрозуміла, що мені однієї сушарки буде мало. Об’єм великий. Ми маємо власний садок: ми, мої батьки, моя свекруха. Ми маємо всі фрукти для того, щоб це робити. Отак потрошки почала сушити, передавати військовим, в реабілітаційний центр”, — розповіла жінка Суспільному.
Продавати пастилу вона почала теж, аби допомогти чоловіку. Гроші збирали на пікап для підрозділу, в якому він служить. Загалом, з серпня 2024 пастили реалізувала на майже 85 тисяч гривень.
Читайте також: На Вінниччині фермер виготовляє їстівні стаканчики з яблучних відходів
“Спочатку ми оголосили збір: донати, донати. А потім вирішили не стояти осторонь і організувати ярмарок. Вийшли до себе на міський ярмарок: такого величезного об’єму пастили в мене не було. Думаю так: якщо ярмарок — беремо все, що в мене є. Люди брали, смакували. І думка запала: потрібно більше це робити”, — сказала Оксана Гаврилюк.
Також жінка поділилася процесом приготування смаколика. Протушковані яблука — основа пастили.
“Яблука протушкуються або запікаються. У мене, оскільки об’єм великий, легше протушкувати. Помила, перерізала, серединку забрала, я роблю зі шкіркою. Тому що в мене блендер потужний, шкірка перетирається, плюс це клітковина. Трошечки водички, на маленький вогонь і вони протушкуються. Ні цукру, ні меду не додаю. Пастила буде з полуниці, з абрикоскою і шпинатом. Пропорції в кожній пастилі свої”, – розповідає Оксана Гаврилюк.
При приготуванні пастили жінка дотримується чітких пропорцій інгредієнтів. На один лист пастили потрібно 500 мілілітрів пюре.
“Ми зробимо на три листи пропорції, дивимося, щоб був насичений, гарний, зелений колір. Шпинат з власного городу, мої батьки вирощують, оскільки зараз початок весни, то не хочеться, щоб був авітаміноз, а в шпинаті багато вітамінів. Виходить колір зелений, і багато діток, як правило, не хочуть їсти травку. Тут можна замінити пастилою, таким смаколиком”, – каже господиня.
За її словами, її пастила поживна, корисна і не шкодить здоров’ю. Військові за неї дякують та просять ще.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!