Україна – монополіст у пострадянському просторі з вирощування та переробки стевії

0 15

І цукор, і його замінники – доволі небезпечні інгредієнти для їжі. Найкраща і найбезпечніша альтернатива – це стевія. Сьогодні тільки в Україні зі стевії виробляють більше 200 продуктів харчування, пише SEEDS

Про це розповів кандидат сільськогосподарських наук, завідуючий лабораторією Інституту біоенергетичних культур та цукрового буряка Володимир Стефанюк під час конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси», організованої агромедіа-агенцією Sapienza.media.

Читайте також: Селекціонери з України за допомогою ШІ створили унікальну мультикольорову цукрову кукурудзу

«Стевія – природній цукрозамінник. Японія ще в 1999 році закінчила національну програму «Оздоровлення націй на основі стевії», і сьогодні середній вік японців самий високий в світі – 91 рік. Японці скуповують і використовують у себе 90% стевії, вирощеної в світі», – розповів Володимир Стефанюк.

За його словами, корисні властивості стевії досліджують вчені всього світу. Однак в Україні сьогодні є особлива можливість для вирощування та переробки цієї культури.

«Я повинен сказати, що ми монополісти у пострадянському просторі, в Європі, хто займається вирощуванням та переробкою стевії. Сьогодні в Україні зі стевії виробляють більше 200 продуктів харчування. Це і молочка, і кондитерка, і косметика, і безалкогольні напої, та навіть і алкогольні напої зі стевії. Асортимент дуже великий і я повинен сказати, що за цим майбутнє.

Для прикладу скажу, що сьогодні на нашому споживчому столі знаходиться 20% цукру. Цукор, це всім відомо, – це всі серцево-судинні захворювання. 75% – це штучні цукрозамінники», – наголошує Володимир Стефанюк.



За його словами саме штучні цукрозамінники нерідко стають причиною виникненням багатьох небезпечних хвороб. Найкраща альтернатива цукрозамінникам це саме стевія, яка до того ж є прекрасним антисептиком. А ще ця культура надзвичайно вигідна для вирощування в Україні, наголосив Володимир Стефанюк.

«З гектара жодна культура стільки не дасть, як стевія. Перший рік – 2 тонни сухого листа стевії, а сьогодні це коштує до 12 тисяч доларів за тонну. На другий рік – це 4 і більше тонн сухого листа», – розповідає фахівець.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!