В Україні стрімко зростає споживання амаранту

0 1 279

Щороку обсяг виробництва продукції з амаранту в Україні збільшується шаленими темпами. Цей рік може бути переломним для розвитку галузі – обсяг внутрішньої переробки насіння амаранту може збільшитись на 50-100%, пише SEEDS.

Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

«Основа – створення сировинної бази. Для того, щоб мотивувати фермерів, навесні ми підняли закупівельну ціну з 25 до 30 гривень за кілограм. І це спрацювало. Люди побачили різницю, побачили наше бажання допомагати фермерам заробляти, активно включилися у вирощування амаранту. Сіяли і маленькі, експериментальні площі. Були і великі – по 600-800 гектарів», – каже Олександр Дуда.

За його словами, наразі насіння амаранту доволі непогано реалізовується на внутрішньому ринку України, однак без збільшення обсягів експорту в майбутньому не обійтись.



Читайте також: Правильне планування овочесховищ і професійне обладнання – гарантія щорічного прибутку

“Обсяг продукції з амаранту збільшується по різних видах. Ми це можемо аналізувати, виходячи з того, скільки підприємства купують сировини для подальшої переробки на олію, крупу, борошно, попамарант.

Долучаються нові виробники. Вони не стрімголов «кидаються» у додавання амаранту до асортименту своїх продуктів, але вони проявляють реальну зацікавленість. До процесу виробництва продукції з використанням амаранту вже долучилися декілька крупних компаній. Вже пройдено стадії експериментів. Не можу поки що оприлюднити їх назви, скажу тільки, що це буде бакалійна продукція”, – додає Олександр Дуда.

Амарантова популярність за словами фахівця зростає настільки стрімко, що варто очікувати на приголомшливі рекордні результати вже цьогоріч.



«Я думаю, що саме в 2025 році може бути переломний момент для розвитку галузі, коли ми збільшимо ще на 50%, або на 100% обсяг внутрішньої переробки насіння амаранту і суттєво додамо у експорті. Бо це абсолютно реально.

Тривалий час виробники кондитерських виробів вважали, що амарант не смачний, його ніхто не їстиме, – він просто не приваблює людей. Але 2024 рік показав зовсім інше: базові амарантові продукти (борошно, пластівці, попамарант, екструдовані вироби) мають дуже широкий спектр застосування.

Додавання амарантових інгредієнтів покращує кінцевий продукт, а в деяких випадках здешевлює його. Наприклад, амарантово-макова начинка. Такий продукт виходить не тільки дешевшим, а й кориснішим», – вважає голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.



Запрошуємо фахівців аграрного бізнесу взяти участь у ювілейній конференції

«Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси».

Конференція відбудеться 12 лютого 2025 року в рамках виставки “АГРОВЕСНА“ об 11:30 у Київському МВЦ в конференц-зоні 3 павільйону.

УЧАСТЬ БЕЗКОШТОВНА ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ

 

SEEDS

 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!