Мешканці Волині популяризують місцеву традицію приготування сушених карасів у печі
На Волині до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини України включили традицію приготування сушених карасів у печі, що практикується у Шацькій громаді, пише SEEDS.
Давні рецепти передаються з покоління в покоління, повідомляє Волинський обласний науково-методичний центр культури.
Читайте також: У Вінниці створюють нову гастрономічну родзинку Поділля – страви на основі бурякового квасу
У селах Шацької громади сушіння карасів є справжнім мистецтвом. Спочатку рибу очищають від луски й нутрощів, ретельно промивають, присолюють і перчать, перемішують. Карасів сушать у печі на деку, застеленому льоном, соломою, очеретом, сіном або ситником.
Ці натуральні матеріали не тільки запобігають пригоранню риби, а й надають їй унікального аромату. Піч повинна вигоріти, і лише після цього карасів ставлять сушитися ‒ зазвичай протягом ночі.
Висушена таким способом риба може зберігатися роками. Сушені карасі використовуються для приготування рибної юшки, капусняку, як самостійна страва.
Традиція приготування сушених карасів схвалена для подальшого внесення до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Запрошуємо фахівців аграрного бізнесу взяти участь у ювілейній конференції
«Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси».
Конференція відбудеться 12 лютого 2025 року в рамках виставки “АГРОВЕСНА“ об 11:30 у Київському МВЦ в конференц-зоні 3 павільйону.
УЧАСТЬ БЕЗКОШТОВНА ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!