Прибуткова експортна ніша в Україні – солодкий стручковий перець
Для тих, хто всерйоз задумався про несприятливі прогнози цін на овочі в наступаючому сезоні 2019 р. Для тих, хто вважає за краще контрактувати хоча б частину свого врожаю (страхуючись, хоча б від маркетингових ризиків). Для тих, хто шукає можливість виходу на закордонні ринки без зайвого клопоту з “Глобал ГЕПами”. Для тих, хто вважає за краще мати контракти, прив’язані до курсу долара.
Нова прибуткова овочева ніша з високим експортним потенціалом – паприка червона для технічних цілей (солодкий стручкової перець).
Вирощування для технічних цілей солодкого стручкового червоного перцю (паприка), якому не потрібна машинна досушка – це нова ніша в українському овочівництві. З огляду на це, порошок і барвник з цього перцю користуються стабільним попитом на зовнішніх ринках і тому цей сектор може бути цікавий саме з експортної точки зору. Про те, як отримати високий прибуток при вирощуванні китайського гібрида солодкого стручкового перцю, про технології його сушіння, унікальність продукту і будівництво першого в Україні заводу з виробництва порошку з такого перцю читайте в інтерв’ю з Ігорем Андрієнко, керівником цього напрямку компанії «Натур Світ».
Основні культури, з якими, крім паприки, працює підприємство – це коріандр, гірчиця, корінь хрону. Також є напрям виробництва макухи і масла з зерна гірчиці жовтої. Підприємство з 2017 року сертифіковано за системою менеджменту безпеки харчової продукції FSSC 22000. Для роботи на основних виробничих лініях закуплено нове імпортне обладнання. Сировина закуповується у фермерів по всій Україні, а готова продукція експортується в Європу, Америку, країни Азії.
– Ігоре, розкажіть, яку унікальну можливість Ви пропонуєте ринку?
– Перш за все, я хочу сказати, що ми хочемо широко почати вирощувати солодкий стручковий червоний перець (паприку) в Україні. Його призначення – промислова переробка для отримання харчового барвника. Даний вид паприки на технічні цілі раніше ніхто не вирощував в нашій країні. І зараз є унікальна можливість створити новий попит і абсолютно новий ринок в овочевому сегменті України. Це дасть сільгоспвиробнику культуру, просту в вирощуванні, зі стабільно зростаючим обсягом попиту на неї, з ціною закупівлі, прив’язаною до стабільної валюти і, що також важливо, без вимог «супермаркету» до виду готової продукції. У 2018 року ми провели тестове вирощування його в 5 областях України – Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській.
«Використовуючи мінімальну досушку на сонці після збирання, ми отримуємо вологість продукту на рівні 10-15%»
– У чому полягає унікальність даного гібрида перцю?
– Рік тому наші партнери з індійської компанії, що займається виробництвом порошку сушеного перцю, розповіли про цю, прямо скажемо, унікальну технологію і запропонували провести її тестування в агрокліматичних умовах України. Суть її в тому, що паприка висихає прямо на корені просто на сонці, без вкладень двох мільйонів доларів в Binder-івську сушилку і величезних витрат на газ або електрику для самого процесу. Для цього був виведений спеціальний сорт перцю – з дуже високим вмістом сухих речовин, і малої оводненності тканин. Це китайський гібрид. Стручок тонкостінний. Відсоток сухих речовин в ньому доходить до 20%. Він солодкий і його можна вирощувати поряд з іншими сортами солодкого перцю без побоювання того, що у них при перезапиленні з’явиться «гіркота». Його особливість також полягає в тому, що він сохне на корені. До моменту збирання врожаю, як правило, стручки цього гібрида паприки в основній масі вже сухі. Надалі, використовуючи мінімальну досушку на сонці після збирання, ми отримуємо вологість продукту на рівні 10-15%.
– Яка взагалі врожайність такого перцю?
– Його врожайність становить близько 35-40 т / га в свіжому вигляді і 7-8 тонн – в сушеному.
– Яка кількість плодів на кущі?
– У Херсонській області ми досягали показника до 100 плодів. Середня ж маса підсушеного плода – від 10 до 22 гр.
«Ми націлені на будівництво заводу з отримання барвника з даного гібрида паприки»
– Ви говорили про те, що вирощували перець в різних географічних зонах України. Скажіть, як вони впливають на період сушки?
– Щодо сушки на корені ідеально підходить клімат Херсонської області. У Сумській, Харківській і Дніпропетровській областях за рівнем барвника паприка показала хороший результат, але тут довелося використовувати сушильні камери. Як варіант, досушування в теплицях також має місце бути.
– Розкажіть про рентабельність даного бізнесу. Який масштаб вирощування перцю Ви вважаєте прийнятним для нормального заробітку?
– Розрахункова рентабельність даного бізнесу для фермера становить близько 75%. При цьому потрібно розуміти, що для нас представляє інтерес весь врожай, вирощений фермером: великі стручки і маленькі, більш насиченого кольору і ті, що не встигли його набрати, цілі і зі слідами ушкодження комахами – ми не вимагаємо стану готового продукту «як для супермаркету». Разом зі своїми партнерами ми націлені на будівництво заводу з отримання барвника з даного гібрида паприки. По суті, ми говоримо про створення абсолютно нового сегменту на овочевому ринку України. Це, в свою чергу, також позитивно позначиться на динаміці цін на традиційні овочі. Що стосується обсягів вирощування, то наш план на 2019 рік – посіяти і отримати готовий продукт (сушені стручки паприки) з площі мінімум 100 га. Але якщо ми говоримо про будівництво заводу в перспективі, то для цього нам потрібні промислові площі виробництва – і це вже від 1000 гектар. За 2019 рік ми плануємо максимально популяризувати даний гібрид паприки в Україні. І тому сьогодні ми готові контрактуватися з виробниками, що мають можливість вирощувати даний гібрид на будь-якій площі – нам не важливо, вирощує людина 10 соток або 10 га – ми готові забрати у нього весь урожай.
– Чи розглядаєте Ви можливість співфінансування фермерських господарств, які вирощують паприку для Вас?
– Так, ми прекрасно розуміємо порядок витрат фермерських господарств на вирощування розсади, догляд за посівами, людський труд. І ці питання, безумовно, ми готові обговорювати з тими, з ким у нас складуться довірчі ділові відносини в сезоні 2018-2019. На момент запуску в роботу заводу з переробки нашого гібрида паприки, у нас плануються програми співфінансування фермерських господарств, які вирощують для нас паприку.
– Якому ринку може бути цікавий порошок паприки?
– В даному випадку європейському та американському. На світовому ринку основний постачальник даного барвника – Китай, але там неможливо вирощувати паприку без використання дуже великої кількості хімії. Нам же в 2018 році в Україні вдалося виростити продукт гарної якості з мінімальним використанням агрохімії. За такою агротехнологією ми і плануємо продовжувати роботу.
Якщо Ви бажаєте приєднатися до вирощування даної культури і значно підвищити рентабельність і прибуток свого агробізнесу звертайтеся до компанії «Натур Світ» за наступними контактними телефонами:
+380661161110 (viber, whatsapp, telegram); +380961561775.
SEEDS, Катерина Звєрєва
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!