На Львівщині відновлюють традицію випікання ощипку – партизанського хліба Бойківщини

0 50

Традиційну бойківську паляницю ощипок почали готувати у XIV столітті — її випікали на капустяних листках у розігрітих дровами печах. Рецепт його передають із покоління у покоління, пише SEEDS.

Директорка історико-краєзнавчого музею “Сколівщина” Тетяна Зінкевич каже, що ощипком його назвали не даремно – цей прісний хліб не нарізають, а відщипують пальцями.

Читайте також: Під Києвом відкриють великий котопарк

За її словами, у період національно-визвольної війни ощипок був популярний серед партизанів, бо не псувався упродовж 2 тижнів. Відтоді його почали називати ще й партизанським хлібом.

“У місячну погоду ви не могли собі дозволити спекти, адже дим видасть вашу локацію, де ви ховаєтеся. Тому тільки серед глибокої ночі, тільки у похмуру погоду і, не дай Боже, не вітряну, щоб не понесло дим, щоб по запаху ніхто не знайшов. Цим хлібчиком рятували життя українські партизани”, — розповіла Суспільному Тетяна Зінкевич.

Директорка музею каже, що зазвичай ощипки їдять з молоком, кефіром, варенням та салом.



“Зараз я печу маленькі ощипки, тому що не дозволяє наша піч випікати великі. Насправді вони були в п’ять разів більші. Бойки не заморочувалися над дрібними речами. Вони робили потужні, щоб раз з’їв і забув.

Нині ми вирішили помісити наше тісто у нашій макітрі, макітра в нас глиняна, випечена у печі. Додамо сіль, без солі наше борошно не буде смачним, солимо рівно до кількості борошна. Бойківські ґаздині мають відчуття, скільки дати солі”, — розповідає директорка музею “Сколівщина”.

Також до борошна додають соду, кисле молоко та олію, все вимішують та залишають на 15 хвилин, аби тісто піднялось. Випікають хліб на печі близько 10 хвилин.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!