Рентабельність виробництва гірчиці в Україні може сягати 300%

0 179

Динаміка площ вирощування гірчиці в Україні має хаотичний характер і залежить від цінової політики та ринків збуту. Водночас рентабельність виробництва цієї культури сягає від 100 до 300%, пише SEEDS.

Про це розповіла завідувач сектору селекції гірчиці Інститут олійних культур НААН Ганна Буділка. За її словами, під врожай 2024 року в Україні посівна площа гірчиці становила 43 тис. га, що склало 49,9% від посівної площі у 2023 році.

Читайте також: Фермери Кіровоградщини засіяли рекордну площу озимим горохом

Загалом, за останні роки площа під гірчицею була такою:

  • 2019 р. — 48,3 тис. га;
  • 2020 р. — 24,7 тис. га;
  • 2021 р. — 20,8 тис. га;
  • 2022 р. — 19 тис. га;
  • 2023 рік — 86 тис. га.

Основними регіонами вирощування гірчиці до 2022 року був південь України — Запорізька, Донецька, Херсонська області.

«Війна внесла корективи у зони вирощування і на 2024 рік це — Одеська, Сумська, Донецька, Полтавська, Миколаївська, Харківська та Чернігівська області. В останні роки спостерігаємо дефіцит опадів, це також призводить до зменшення посівних площ у південних областях. Гірчиці для формування врожаю потрібно мінімум 450 мм вологи за вегетаційний період», – розповіла Ганна Буділка AgroPortal.ua

При цьому експерт додає що середня врожайність гірчиці по країні за останні 5 років складає 7,6-10,2 ц/га. А рентабельність виробництва сягає 100-300%.

«Перспективність розвитку малопоширених олійних культур (таких як гірчиця), обумовлюється тим що вони користуються попитом на зовнішніх ринках, високою ціною реалізації, забезпечують високий рівень рентабельності виробникам», – каже експертка.

Переважна частина української гірчиці експортується до країн ЄС. Основні країни імпортери — Німеччина, Нідерланди, Угорщина, Румунія та Греція.



Що ж стосується ціни, то у 2019 році вона була на рівні 10,5 тис. грн /т, у 2022-2023 МР вона зросла до 48 тис. грн/т, у 2024 р. дещо знизилась —25-30 тис. грн/т.

«Це олійна, альтернативна, 100 % ліквідна культура, адже біологія рослини дозволяє використати її, як доброго попередника, здатного поліпшити агрофізичні та фітосанітарні властивості ґрунту, як зелене добриво, насіння застосувати в багатьох галузях», – додає Ганна Буділка.

Серед переваг науковиця також додає наявність ринків збуту, родючі землі, помірні кліматичні умови та багате наукової підґрунтя.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!