Як запустити бізнес з переробки й продажу плодоовочевої продукції: покрокова інструкція

0 64

Сьогодні у плодоовочевому секторі жваво обговорюється тема переробки. Традиційно, інтерес до неї підігріває економічна привабливість переходу від виробництва просто сировини до виробництва продукції з доданою вартістю, пише SEEDS.

Сприяє цій зацікавленості і короткий термін реалізації свіжих овочів і фруктів, що може призвести до псування частини врожаїв, а також низька ціна закупівлі в оптових покупців.

Читайте також: Аномальна посуха цього року позначиться на якості та кількості насіння у наступні роки

До попередніх додалися і воєнні виклики – це втрата певної частини традиційних ринків збуту овочів і фруктів всередині країни, ускладнена і дорога експортна логістика. Експерти фіксують зниження попиту на свіжу плодоовочеву продукцію, адже її споживачами були переважно жінки, які через війну разом з дітьми виїхали з України.



З іншого боку, переробленої плодоовочевої продукції, виготовленої в Україні, в роздрібних мережах досі бракує. А ось попит на її категорії зростає: наприклад, в умовах відключення світла консервація дає можливість зберігати продукти харчування протягом тривалого терміну, що важливо для споживачів.

Незалежно від причини, запуск відповідного бізнесу вимагає підготовки та складається з деяких обов’язкових етапів, про які треба знати завчасно. Саме вони чітко описані у посібнику Андрія Калиняка, засновника та директора підприємства «Перший органічний розсадник», розташованого на Львівщині.

У 2022-2023 роках за підтримки Програми USAID АГРО підприємство розширило переробку плодоовочевої продукції: розвинули консервацію, сушіння та заморожування продуктів харчування, збільшили асортимент продукції та налагодили продажі своєї продукції у локальних торговельних мережах.



Посібник Андрія Калиняка поетапно описує процес створення переробного підприємства, в межах таких розділів:

  1. Ринок та конкуренція – в цьому розділі зібрані поради щодо запуску продукту, SWOT-аналіз, аналіз конкурентів та конкурентну боротьбу.
  2. Виробничий процес – тут ви дізнаєтеся, яким вимогам мають відповідати виробництва, приміщення, обладнання та інвентар, вода та електробезпека, а також які є вимоги до відповідності державним стандартам та технічним умовам.
  3. Обладнання та процеси: практична сторона – розділ присвячено таким виробничим процесам, як мийка та інспекція, нарізка та подрібнення, варка джемів / аджики, мийка склотари, розлив та фасування, укопорювання та стерилізація, етикеровка та термозбіжний тунель, вимоги до сировини та готового продукту, НАССР.
  4. Фінансова частина – читач ознайомиться з особливостями фінансової структури підприємства, P&L та Cashflow, бізнес-планом та аналізом ризиків
  5. Ланцюг постачання та логістика – розповідає про особливості організації постачання сировини та готової продукції, а також із стандартизацією пакування та вимоги до транспорту
  6. Система збуту та маркетинг – розділ описує точки збуту товару, а також особливості проведення перемовин та укладання договорів з партнерами, інформація про маркетинг та ціноутворення.
  7. Управління ресурсами та персоналом – у розділі ви дізнаєтеся, яким має бути ефективне управління фінансовими та матеріально-технічними ресурсами, кадровим ресурсом, ознайомитеся з процесом зменшення ресурсоємності.
  8. Вплив зовнішніх факторів – описує, як зовнішні фактори впливають на стратегію та діяльність підприємства, зокрема зі сторони постачальників, посередників, споживачів та конкурентів, а також згадує про економічні, політичні, соціально-культурні та демографічні фактори.

В посібнику автор поділився власним цінним досвідом, який допоможе майбутнім переробникам скласти цілісне уявлення про шлях від ідеї до запуску переробного бізнесу.

Завантажити посібник можна за посиланням.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!