Експорт українських яблук під загрозою – бракує людей для роботи в садах

0 255

Цьогоріч в Україні бракує яблук на експорт. Через пізні заморозки, за якими йшли спека та зливи, дерева пережили значні стреси. До того ж брак людських ресурсів не дозволяє вчасно зібрати врожай, пише SEEDS.

Такого раніше не траплялось, тому спрогнозувати ціни на українські яблука найближчим часом доволі складно. Про це розповів керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій.

«Це вперше за всю історію. Навіть у важкі роки кожного разу я говорив, що наступний рік може стати рекордним, але цього року варто зважати на два фактори: технічне яблуко, яке дорожчає постійно, та недостатня кількість експортного яблука. Збіг цих факторів може призвести до скорочення експортних постачань. Точний прогноз дати неможливо, адже ми не знаємо, як буде розвиватися ціна на технічне яблуко», – розповів Аgroportal Володимир Гуржій.

Станом на сьогодні експорту українських яблук майже не було, фіксувалися лише поодинокі невеликі обсяги. За словами експерта, це створило певне очікування українського продукту на зовнішніх ринках, що спостерігалося на виставці у Мадриді, де всі запитували, чому немає українського яблука на тих чи інших ринках.

Читайте також: Обʼєднані заради перемоги: Як кооперативи допомагають українським виробникам долати виклики війни

Україна вже не може сортувати і збирати одночасно великі експортні партії яблук, – не вистачає людського ресурсу. Урожай потрібно збирати динамічно, щоб закласти його в холодильник, і вже потім сортувати.  Власне, тому і спостерігається певний дефіцит саме українського яблука.

Проте загалом нестачі яблука на світових ринках не спостерігається, до того ж у цей період є багато інших доступних фруктів.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!