Глобальне потеплінням змінило світові вина, – вони набувають незвичного смаку та стають солодшими

0 5

Високі температури, викликані глобальним потеплінням, вплинули на смакові якості вина. Воно стає більш солодким і набуває смаку перезрілих фруктів, пише SEEDS.

Як показують спостереження, високі температури сприяють зменшенню вмісту яблучної кислоти у винограді і знижують рівень калію – це призводить до втрати кислотності вина, повідомляє DW. Щоб цьому запобігти, виноградарям доводиться видаляти частину листя.

«Під час дозрівання виноград дуже чутливо реагує на температуру, і це відбивається на якості вина», – зазначила дослідницька група із французької Агрономічної інженерної школи Бордо під керівництвом Корнеліса ван Левена.

З іншого боку, при тепліших температурах у винограді збільшується вміст цукру. Саме він є одним із найважливіших компонентів при виробництві вина, оскільки при ферментації перетворюється на алкоголь. Чим більше цукру, тим міцніше вино. Вже сьогодні у напоях із французьких виноробних регіонів Ельзас та Бордо констатують вищий рівень алкоголю.

Читайте також: Спекотний вересень негативно вплине на пасічництво у 2025 році

Також високі температури роблять менш насиченим колір молодих червоних вин і зменшують їхній аромат. А лісові пожежі, що почастішали останнім часом, можуть надавати вину присмак гару та диму.

Збереженню смаку вина можуть сприяти деякі «екологічні хитрощі».

«Наприклад, якщо я хочу отримати вино, в якому було б не надто багато цукру і, відповідно, алкоголю, але при цьому зберегти його кислотність, то мені потрібно зменшити потрапляння тепла до винограду за допомогою обрізки листя», – поділився своїми спостереженнями Хайко Пет, спеціаліст з вивчення наслідків зміни клімату з університету у німецькому Вюрцбурзі.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!