Український біометан вперше подали до газотранспортної системи   

0 453

Група компаній VITAGRO разом зі спеціалістами Хмельницької філії Газорозподільних Мереж України вперше подали біометан до газотранспортної системи України, пише SEEDS.

Як зазначили у VITAGRO, це перший і єдиний подібний досвід для всієї енергетичної галузі України. Протягом стартових днів роботи завод працює на потужності 60-70% від запланованої. Надалі спеціалісти компанії будуть поступово збільшувати об’єми виробництва та закачування. Зараз добовий об’єм газу, що потрапляє до ГРМ становить близько 6 тис. кубічних метрів, повідомили на сторінці Групи компаній.

Читайте також: Енергоефективність як ключ до стійкості: Як Бізнес Мережа Сільських Жінок допомагає громадам подолати виклики енергетичної кризи

На повну потужність завод може вийти вже до кінця жовтня 2024 року. Паралельно у групі компаній VITAGRO працюють над тим, щоб налагодити експорт біометану. Компанія вже має всі необхідні дозвільні документи і як тільки накопить у газосховищах достатні об’єми, одразу зможе починати продавати біометан іноземним покупцям.

«Ми впевнені, що якщо процедура працюватиме коректно, то вже у листопаді можна буде говорити про перший досвід експорту українського біометану за кордон. Також ми розраховуємо, що це стане значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану по аналогії з ринком електричної енергії», — розповів керівник департаменту відновлюваних джерел енергії групи VITAGRO Володимир Івахів.

За словами директора з розвитку та інвестицій групи компаній VITAGRO Сергія Савчука, загальний обсяг інвестицій у біометановий завод складає 6 млн євро. Група інвестувала в нього власні кошти, а повернути інвестиції планували за 5 років повноцінної роботи.

Для виробництва біометану VITAGRO буде використовувати як власну так і покупну сировину. Перш за все, це відходи тваринництва та рослинництва. Крім біометану на заводі підприємства будуть отримувати твердий і рідкий дигестат, що використовуватиметься компанією в якості органічних добрив.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!