Під час гастрофестивалю на Житомирщині готували білий борщ, шурванці та мартижаники
У селі Гальчин що на Житомирщині відбувся гастрофестиваль “Білий борщ і не тільки”. На подвір’ї старовинної садиби українського шляхтича ХІХ століття Михайла Чайковського учасники заходу варили борщ, частували гостей автентичними українськими стравами та розважали у містечку майстрів, пише SEEDS.
За словами організаторки заходу Наталії Ященко, такий гастрофестиваль у громаді відбувається втретє. Цього разу до його участі долучилися представники 6 громад області. Кожна делегація привезла свої унікальні рецепти приготування борщу. А місцеві кулінари варили білий борщ, головним інгредієнтом якого є попередньо заквашений цукровий буряк. Цьогоріч зварили 3 казани білого борщу.
Читайте також: На Рівненщині відтворили давні рецепти пирогів з квасолею і сушеними чорницями
“Ми запропонували гостям 3 види білого борщу: з м’ясом, з куркою та грибами. Також ми частували гостей іншими стравами. Всі із них — достоту автентичні, традиційно українські із давніх кулінарних книг наших господинь. Це, зокрема, і шурванці, і коржі на черені, а також канапки із салом та вареники. Я думаю, що всім все смакувало”, — розповіла Суспільному Наталія Ященко.
Окрім борщу, представники громад пригощали іншими автентичними українськими стравами. За словами представниці Романівської громади Людмили Полубєлової, на фестивалі вони презентували шурванці та завиванці.
“Шурванці з квасолею, це у нас — підпалки, які подаються із підбиванкою. Вони на черені печуться. Це гречушки. У нас також є завиванці, коржі з маком, мартижаники. І звичайно наш пиріг, який має назву “Врублівський шлях”, — розповіла Люмила Полубєлова.
Окрім борщу та українських страв, гостям гастрофестивалю запропонували виставку виробів народних майстрів, благодійний ярмарок, майстер-класи, лотереї, фотозони, розваги для дітей та виступи етноколективів.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!