Селекціонер з Одещини вирощує гігантські волоські горіхи

0 57

У селі Саф’яни Одеської області ростуть горіхи-велетні. Вирощує їх селекціонер з Ізмаїла Олександр Пономаренко. На рахунку чоловіка три авторські великоплідні сорти волоського горіха та один — фундука, пише SEEDS.

Олександр Пономаренко розповів, що великоплідними горіхами займається понад 20 років. Горіховому саду, який розташований у селі Саф’яни, вже вісім років. Для того, щоб дерева приносили плоди він використовує систему густої посадки “6 на 7”. Усі сорти селекціонер вивів сам.

“Для того, щоб вивести сорт, береться найкращий запилювач, дерево вкривається, перезапилюється, збираються плоди, висаджуються, і потім з усього, що є, обирається найкраще. Тобто ми в молодий сіянець прищеплюємо з найкращих горіхів гілочку і вона передає свої найкращі якості”, — розповів чоловік Суспільному.

На сьогодні у Держреєстрі України зареєстровано чотири сорти, додав він. З них три сорти волоського горіха і один — фундука. Перший сорт має назву “Інтр”, продовжив Олександр. За його словами, це єдиний сорт у світі, який не містить вуглеводів:

“Урожайність у нього хороша, плодів на дереві багато. Перші горіхи, які він викидає, максимально великі. Потім йдуть середні, а під саму осінь він дає вже дрібні горіхи, як звичайні дерева”.

Читайте також: Фермер з Хмельниччини збирає врожай броколі тричі на рік

Другий сорт отримав назву “Маджестік”. Його особливість у тому, що він має стійкість. Зазвичай його рекомендують в аматорських садах. Наступний сорт, який зареєстрував селекціонер, називається “Алекс”. За словами Олександра Пономаренка, його вивели із сіянців “Інтра”:

“Цей сорт — це фактично “діти” Інтера. У сирому вигляді він викидає горіхи до 100 грамів, аналогів у світі немає. На нього страшно подивитись, коли на нього дивляться, кажуть, що він пластиковий. Багато хто не вірить, що горіх може досягати таких розмірів”.



Також чоловік зазначив, що горіхи дають плоди без запилення:

“Нам запилювач не потрібен. Це теж унікальна здатність цих сортів, якої немає у жодного сорту у світі. Садять до чотирьох запилювачів у садах, щоб отримати якийсь урожай. Нам це не потрібно”.

Зазвичай плоди збираються 4 вересня, підкреслив селекціонер. Але цьогоріч він ще зелений, тому збирати їх планують пізніше.

“Сьогодні у нас немає конкурентів на ринку великоплідних горіхів. Я радий, що роки праці нашого колективу дали свої результати й ми можемо пишатись цими результатами. У нас дуже багато працьовитого і хорошого народу. І ми завжди даємо гарні результати, і нам не повинно бути соромно за свою країну”, — резюмував він.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!