У Тарутинський степ Одещини випустили бабаків – невгамовних інженерів екосистем   

0 53

Нещодавно на Одещині було зроблено ще один крок до відродження Тарутинського степу: туди прибули дві групи степових бабаків. 18 тварин тепер мешкатимуть у степу, який є частиною ревайлдинг ландшафту дельти Дунаю, з півночі Одеської області, пише SEEDS.

Степові бабаки є інженерами екосистем, які позитивно впливають на ґрунт і підземні води, а також є важливою ланкою харчових ланцюгів. Бабаки також допомагають поширювати насіння та створювати зони, де можуть прижитися різноманітні види рослин, повідомила “Рівайлдінг Україна” – громадська організація з охорони природи.

Читайте також: Ветеранська сокарня у Тернополі знайшла незвичайний підхід до переробки фруктів

«Бабаки допомагають підтримувати здоровий степ, вони риють нори і є важливою ланкою місцевих харчових ланцюгів. Цей новий випуск продовжує програму реінтродукції бабаків, розпочату в 2020 році, і допоможе ще збільшити чисельність і ареал мешкання виду», — пояснює Керівник ландшафтів Rewilding Europe Делі Сааведра.

Тарутинський степ площею 5200 гектарів є одним із останніх добре збережених ділянок степу в Україні та Європі. Тут мешкає широкий спектр видів флори та фауни, багато з яких знаходяться під загрозою зникнення. Поточна програма реінтродукції бабаків є частиною більшої ревайлдинг ініціативи, спрямованої на відновлення та оздоровлення дикого степу.



Колись бабаки були широко поширені в Україні, але з дев’ятнадцятого століття швидко зникли внаслідок полювання та розвитку землеробства. Сьогодні стабільні популяції виду збереглися лише на північному сході країни, хоча були спроби повернути вид і в інші регіони.

Триваюча війна в Україні призвела до втрати значних територій сільськогосподарських угідь, тож багато ділянок степу та луків в країні буде додатково розорано, знищивши колонії бабаків. Деякі степові території також постраждали внаслідок воєнних дій.


Головною метою цих зусиль у Тарутинському степу є досягнення дикого степу, який більше керується природними процесами, такими як природний випас.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!