Через аномальну погоду садівники Вінниччини не дорахуються половини врожаю яблук

0 73

Аномальні заморозки навесні та не менш аномальна спека влітку стали причиною того, що врожай вінницьких садів буде вдвічі меншим, ніж минулого року. Так вважає голова Асоціації «Вінницясадвинпром» Сергій Бойчук, пише SEEDS.

Через високі температури яблука в садах достигли на 2-3 тижні раніше, а врожай від цього зменшився на 50-60%, кажуть аграрії.

Читайте також: Ветеранська сокарня у Тернополі знайшла незвичайний підхід до переробки фруктів

«Найбільше постраждали південні райони. Це весняні заморозки. Це прохолодна весна. Спочатку, коли цвіли сади, бджола не йшла на запилення садів. Тому недоотримуємо того, що очікуємо. На півночі Вінницької області кращий урожай, бо менші виклики. На заході – гірше: там були заморозки – 6-7 градусів під час цвітіння. Південь теж постраждав. Особливо від посухи», – розповів Сергій Бойчук Суспільному.

Цьогоріч садівники відзначають ще й інтенсивніші темпи продажу та вищу відпускну ціну для торговельних мереж – 25-28 грн/кг. Проте побоюються довго зберігати врожай.



“Все залежить від ринку. Наприклад, цей рік, ми бачимо, що темпи реалізації будуть більш інтенсивні, бо в Україні яблука немає. Яблук неурожай по Україні. Звичайно ціна вища, ніж попередні роки. Але зберігати до весни ризиковано. Бо імпорт може понизити”, — каже заступник гендиректора агропідприємства Анатолій Благун.

Нині відпускна ціна сортового яблука з підприємства для торгових мереж коливається у межах 25-28 гривень за кілограм, сказав чоловік. Торік вона була втричі меншою.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!