Пасічник з прикордонного села Чернігівщини змушений продавати мед за копійки

0 207

Валерій Гоман з села Газопровідне Чернігівської області, продовжує тримати свою пасіку за 8 км від кордону з росією. Цьогоріч мед продає значно дешевше, ніж зазвичай, але закупівельники не поспішають їхати — бояться обстрілів, пише SEEDS

Зараз Валерій Гоман тримає близько 45 бджолосімей. Медоносних культур через військові дії на прикордонні аграрії сіють менше.

Читайте також: Підприємці з Харківщини розбудовують екопоселення та виготовляють каву з жолудів  

«Минулоріч було близько 60 гривень за кілограм. У позаминулому році (2022-у) — я здавав, то приїздили хлопці прямо додому, ціна була 63 гривні за кілограм. А зараз — 40 гривень і ніхто сюди їхати не хоче», — розповів пасічник Суспільному.

Один з основних пізніх медоносів, соняшник, після початку повномасштабного вторгнення на прикордонні не сіють, каже Валерій. Але місцеві фермери досі сіють гречку і це виручає його пасіку.



«Зараз гречка відцвіла, був би сонях — був би медонос із соняха. А якщо немає, то вони їдять те, що в них є, що вони принесли. Кілограмів п’ять уже пішло в мінус — уже з’їли», — пояснює чоловік.

Однак не тільки врожай меду сьогодні менший, закупівельна ціна на нього впала приблизно на третину, порівняно з двома попередніми роками. Та чоловік продовжує займатись пасікою і виїжджати з села не планує.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!