Підприємці з Харківщини розбудовують екопоселення та виготовляють каву з жолудів  

0 471

Підприємиця Ольга Глушко чотири роки тому переїхала з Харкова до села Верхньої Озеряної у Харківському районі. Разом із чоловіком вони заснували екопоселення, почали виготовляти пастилу з яблук, які росли у саду, а згодом — каву з жолудів, пише SEEDS

Під час повномасштабного вторгнення попит на “ЖоКаву” зріс — обсяги виробництва збільшили у вісім разів. На виробництві та у розбудові екопоселення подружжю допомагають переселенці — за понад два роки вони прийняли шість родин.

Читайте також: Не тільки смак і користь: як виглядають найнебезпечніші у світі овочі та фрукти

“Чоловік запропонував робити каву з жолудів, тому що нас оточують ліси з трьох боків саме дубові. У більшості — дуби. Ми почали для себе робити, а потім зацікавилися наші друзі, родичі, й вийшло, що почали виробляти ще й каву”, — розповіла Ольга Глушко Суспільному.

Минулого року заготовили тонну жолудів. Цього року планують збільшити ще у декілька разів – попит дуже серйозний.

«Я хочу, щоб люди у кожній кав’ярні країни мали альтернативу — купувати звичайну каву, яку привезли з-за морів, океанів, або каву, яку виробляють харків’яни, українці. З наших дерев, з наших жолудів. Нам треба споживати своє», – говорить підприємиця.



Окрім виробництва пастили й кави, подружжя розсаджує дерева. Зокрема, говорить Максим Чукалін, їх вирощують із жолудів, які не підійшли для “ЖоКави”.

“Висаджуємо дерева, різні горіхи, тому що їх збирають білки, ворони. Висаджуємо десь біля доріг, в затишних місцях, лісосмугах, тому що є тенденція, що вирізають посадки, й треба підсаджувати, щоб вони відновлювалися. Ми робимо питомники, де деревця підростають рік або два. У нас є питомник з жолудів, які мені привезли з Уманського дендропарку”, — каже підприємець.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!