Бузина – культура з чималим комерційним потенціалом

0 137

За останні два десятиліття бузина здобула чималу популярність у всьому світі, особливо в США. За даними Університету Міссурі, світовий ринок бузини оцінюють приблизно в $320 млн на рік, пише SEEDS

Попри те, що бузина є відносно новою комерційною культурою, вона зайняла значну нішу в різних секторах, від харчових добавок до кулінарного використання. Водночас комерційні перспективи бузини практично не розглядають серйозно професійні ягідники Східної Європи та Центральної Азії.

Наразі небагато українських фермерів використовують можливості цієї ніші, успішно експортуючи, в основному, бузину-дикорос в країни ЄС, найчастіше з подальшим реекспортом в Америку, розповідає EastFruit.

Огляд ринку

У Сполучених Штатах Америки ринок продуктів з бузини переживає значне зростання. За даними маркетингових досліджень, 2019 року продажі бузини як харчового інгредієнта або добавки становили $113 млн, що зумовлено її використанням для зміцнення імунітету і лікування застуди та грипу.

На ринку домінують ягоди бузини, що поставляються з Європи, в основному Sambucus nigra. Однак американська бузина (Sambucus canadensis) має потенціал для завоювання частки ринку. У 2017 році в США було зареєстровано 790 акрів комерційного виробництва бузини.

Читайте також: Через нестачу робітників ягідникам Сумщини доводиться викидати частину продукції

Штат Міссурі лідирує в США з вирощування бузини: під цю культуру відведено близько 400 акрів (161,88 га). Хоча ця площа може здатися скромною порівняно з величезними просторами кукурудзяних або соєвих ферм, вона перевершує площі, відведені під інші ягоди, як-от ожина, лохина або суниця, а в цьому штаті. Зростаючий інтерес до бузини знаходить відображення у збільшенні числа невеликих ферм.


бузина


 

Харчові добавки: Найбільший сегмент ринку

Ягоди бузини багаті антиоксидантами, зокрема антоціанами, які надають ягодам глибокого фіолетового кольору. Вважається, що ці антиоксиданти зміцнюють імунну систему і допомагають мінімізувати симптоми застуди та грипу, що робить бузину популярним інгредієнтом харчових добавок. Цей сегмент залишається найзначнішим ринком для бузини в США.

 

Розширення використання в продуктах харчування і напоях

Крім харчових добавок, ягоди бузини все частіше використовують у продуктах харчування і напоях. Її додають у джеми, желе і навіть як натуральний харчовий барвник. Терпкий і водночас солодкий смак ягоди робить її бажаним інгредієнтом для ароматизації пива та вин. У Європі бузина почала замінювати лохину в таких продуктах, як йогурт, що робить її економічно вигідною альтернативою.

 

Глобальні перспективи та зростання ринку

Попит на бузину помітно зріс приблизно з 2018 року, здебільшого завдяки корисним властивостям цієї ягоди та зростаючій тенденції до веганства і здорового харчування. Дослідження, що підкреслюють корисні властивості бузини, зміцнили її репутацію «суперфуду». Як наслідок, за останні роки її споживання в США зросло у 2,5 раза.

У Європі такі країни, як Сербія та Австрія, вирощують бузину в промислових масштабах. Австралія являє собою зростаючий ринок бузини, хоча зараз на ньому домінує європейський імпорт.



В Італії ягоди бузини, відомі як «самбуко», міцно увійшли в кулінарні та лікарські традиції. Квіти бузини використовують для різних страв, а з ягід роблять сиропи для десертів і напоїв, таких як лимонад і коктейлі. Крім того, популярними є лікери та вина з бузини, а лікарські властивості ягід використовуються для лікування застуди та грипу завдяки їхній протизапальній та антиоксидантній дії.

Бузина – одна з численних ягід, що ростуть в Україні, але її ринковий потенціал в Україні ще не повністю реалізований. З огляду на світовий ажіотаж навколо бузини, що спостерігається насамперед на американському ринку, виникає питання про перспективи цієї культури в Україні.

В Україні налічується близько 300 компаній, що займаються заморожуванням ягід. Потенційно ці компанії могли б працювати й з бузиною. Однак головна проблема полягає в тому, що бузина – складний продукт для переробки. Щоб отримати високоякісний продукт, ягоди необхідно правильно очистити, пропустити через лазер і відсортувати. В Україні існує всього близько десятка компаній, здатних виконати ці етапи на високому рівні.

 



Внутрішнє споживання бузини в Україні дуже низьке. Історично склалося так, що бузина не сприймається як щось їстівне, а радше як декоративна рослина або засіб народної медицини. Це означає, що на внутрішньому ринку немає значного попиту на продукти з бузини.
В Україні бузина здебільшого росте в дикій природі.

Промислове вирощування цієї ягоди практично не ведеться. Це створює додаткові труднощі для розвитку ринку бузини в країні, оскільки для стабільних поставок необхідні надійні джерела сировини. За даними 2020 року Україна продала сім з половиною тисяч тонн бузини. Покупці – Європа та Японія. США і Китай купували не напряму, а через європейських посередників. так мало, що й статистику не вели.

Бузина, поряд із квітками бузини, являє собою цінний, але недостатньо використовуваний ресурс в українському аграрному секторі. Оскільки міжнародний попит на ці продукти зростає, особливо на американському ринку, в України є можливість отримати вигоду з цієї тенденції. Уже зараз на торговельних майданчиках України можна побачити оголошення про продаж і купівлю бузини у свіжому, сушеному і замороженому вигляді.



 

Що цікаво покупцям

Ягоди і квітки бузини в основному продаються як інгредієнти для продуктів харчування і напоїв, а також дієтичних добавок. Ягоди і квіти можуть бути перетворені в різноманітні продукти, включаючи:

  • Безалкогольні напої: Чай, сік, сиропи.
  • Алкогольні напої: Вино, джин, лікери, пиво і сидр.
  • Харчові продукти: Желе, джеми, пироги та випічка.
  • Дієтичні добавки: Рідкі або відновлені екстракти, капсули, жувальні гумки та пастилки.
  • Натуральні харчові барвники та барвники для текстилю.


 

Користь для здоров’я та поживна цінність

Ягоди бузини багаті на антоціани і фенольні сполуки, що мають сильні антиоксидантні властивості. Численні дослідження показали, що екстракти бузини можуть зменшити тривалість і тяжкість симптомів грипу, що підкреслює їхній потенціал як функціонального харчового інгредієнта.

З давніх часів чорну бузину вважали священним чагарником, здатним зцілювати від різних хвороб і очищати організм. Цю думку підтримує і сучасна медицина, підтверджуючи наявність у рослині великої кількості біологічно активних речовин.

Ще в IV столітті до н.е. Гіппократ використовував бузину як лікувальну рослину, у середні віки її вважали деревом довголіття, наділяли магічними властивостями, вірили, що в ній живуть добрі духи-захисники. Бузину досі використовують як живопліт, що захищає будинок і сад від гризунів. Завдяки фітонцидам цвіт бузини захищав від тарганів і мишей, тому кущі висаджували біля вуликів, хлівів і комор. Екстрасенси стверджують, що через тиждень вживання бузини в будь-якому вигляді з аури людини зникають чорні та темно-сірі відтінки.

Сироп із квітів бузини є сильною біологічно активною речовиною: протираковою, протипухлинною, кровоочисною. Він має проносну дію, регулює нервову систему, зміцнює імунну систему, бореться із захворюваннями горла. Його застосовують у разі захворювань крові (лейкоз, лімфогранулематоз) і лімфатичної системи, мастопатії, міоми матки, жіночих запалень, зоба, хронічних закрепів.

Також для лікування ревматизму, подагри, артритів, остеохондрозу, хвороб нирок, запалення м’язів. Це високовітамінний засіб, що має бактерицидну дію, який можна приймати як дорослим, так і дітям для профілактики вірусних захворювань, особливо в період епідемій грипу. Квіти бузини можна використовувати разом із квітами липи. Це – подвійний удар по застуді. Ці рослини також підвищують опірність організму і стимулюють потовиділення.

Бузина відмінно справляється з набряками і сприяє поліпшенню обміну речовин. Для цього в рівних пропорціях змішують листя, коріння і квіти.



 

Ринкові ціни та поширення

Заморожені або сушені ягоди бузини можуть продаватися безпосередньо населенню або виробникам біологічно активних добавок, харчових продуктів і напоїв.

Через побоювання з приводу токсичності свіжої бузини та її швидкого псування потенціал ринку для свіжих продуктів обмежений. Комерційні виробники повинні швидко переробляти ягоди на фермі або організовувати переробку на підприємствах за межами ферми, щоб зберегти якість продукції.

Хоча в країнах Східної Європи ринок бузини не особливо розвинений, потенційні вигоди від комерційного вирощування можуть бути досить значними. Інвестуючи в передові технології зберігання, сушіння, переробки, заморозки, можна вигідно використовувати можливості цієї ніші.
з бузини.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!