Війни за пісок – світова реальність найближчих років

0 227

Сьогодні війни за воду між державами вже не здаються чимось нереальним, тоді як про війни за пісок навіть ніхто не замислювався, а даремно, пише SEEDS

Про реальні перспективи воєн за пісок, і не колись у недосяжному майбутньому, а вже у найближчі роки, пише у своєму блозі на Телеграм-каналі міжнародний експерт аграрного бізнесу Андрій Ярмак.

Читайте також: Цьогоріч в Україні був найзбитковіший за останні 12 років сезон суниці садової

«Я нещодавно писав про можливу гарячу війну за воду між Єгиптом, Суданом та Ефіопією. І якщо тема війн за воду не є сюрпризом, то війна за пісок – це здається нонсенсом, чи не так? Але це цілком реально, і ось чому. Після води, пісок – це другий найбільш споживаний природний ресурс нашої Планети Земля! Зараз вже кілька країн ввели повну заборону на експорт піску», – пише Андрій Ярмак.

Спочатку фахівець нагадав про те, де потрібен пісок:

  • Будівництво всіх видів житла, комерційних споруд і т.п.
  • Виробництво скла
  • Металопрокат (для форм, куди заливають рідкий метал використовують пресований пісок)
  • Дороги та доріжки і навіть сам асфальт
  • Для видобутку нафти та газу (гідророзрив)
  • Електроніка – для виробництва напівпровідників
  • Фільтрація води
  • Харчова промисловість (особливо в сипучих продуктах, куди додається продукт переробки піску для того, щоб вони не затверділи і лишалися сипучими)
  • Кераміка
  • Виробництво сонячних панелей та інших виробів з кремнію
  • Косметика, і навіть в  вашій зубній пасті є діоксид кремнію, який отримують в процесі переробки піску.
  • Розширення територій.

Наприклад Сінгапур імпортує шалені кількості піску з інших країн, щоб засипати море і збільшувати територію своєї країни, і він в цьому не одинокий, додає Андрій Ярмак.

«Але, скажете ви, піску ж навалом всюди! Та сама Сахара! Або Емірати з Саудівською Аравію – там же купа піску! Але не все так просто. Емірати та Саудівська Аравія – це найбільші імпортери піску в світі. Причому везуть його переважно з далекої Австралії!

З усіх напрямків використання піску, найважливішим є будівництво. І для цього не підходить пісок з пустелі, бо він занадто дрібний внаслідок повітряної ерозії і не буде тримати цемент. Тому для будівництва потрібен пісок з долин річок», – говорить експерт.


Міжнародний експерт аграрного бізнесу Андрій Ярмак

Він нагадав, що для більшості інших потреб підходить переважно саме цей від піску.

«І тут ми підходим до головного – щорічно темпи будівництва наростають, бо кількість людей зростає. А от запаси піску, який легко видобувати, різко зменшуються. Зараз вже все частіше, потрібно копати шахти для видобутку потрібної якості піску, що значно здорожує найдешевший раніше елемент будівництва.

Це погані новини для вартості будівництва і це погані новини для тих країн, де немає достатніх запасів власного піску. В Україні піску чимало, і навіть був експорт раніше. І це гарні новини (знаю, їх зараз не так багато)», – додає Андрій Ярмак.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!