Фермерка з Чернігівщини вирощує органічну гречку та виготовляє авторські чаї з різними травами
Фермерка з Количівки, що біля Чернігова, Тетяна Шанойло вирощує органічну гречку та робить авторські чаї з різними травами за власними рецептами, пише SEEDS.
Сімейною справою — вирощуванням органічної гречки, жінка разом із чоловіком та двома доньками почала з 2012 року.
“Почали цікавитись як вирощувати, як робити. Потім я пішла на другу освіту, в мене перша — менеджмент, економічна діяльність, а от друга вже агрономія, і ось так почали впроваджувати різні культури таким методом вирощування”, — розповіла Тетяна Шанойло Суспільному.
Згадує, що її зацікавило органічне фермерство, тож запропонувала своєму чоловікові спробувати та не пожалкувала.
Читайте також: Врожаю не буде: через травневі заморозки в кількох регіонах України померзли сливи та абрикоси
“При органічному методі обробки не використовується дуже багато різних. Ну, по-перше, не використовуються мінеральні добрива, різні хімічні засоби обробітку того ж самого зерна і поля чи рослин взагалі потім по листу”, – каже фермерка.
Чоловік Тетяни зараз воює у лавах ЗСУ. Жінка каже, до початку повномасштабної війни, вони вирощували на полі до 18 зернових культур, проте зараз зосередились саме на гречці.
“Немає можливості зараз сіяти багато культур, бо це дуже багато часу. Все треба сіяти в різний час і збирати. Тому поки вирішили займатись тільки гречкою. В нас гречане царство зараз”, – жартує Тетяна Шанойло.
За рік на полі вони можуть виростити та зібрати до двох тонн органічної гречки. Потім жінка все це перебирає вручну, аби відсіяти сміття.
У вільний час Тетяна виготовляє авторські чаї з різними травами за власними рецептами. Їх жінка передає на фронт своєму чоловікові та іншим військовим.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!