Кооперація українських аграріїв навіть під час війни демонструє неймовірні результати
Кооперативна модель бізнесу має надзвичайно важливу функцію для розвитку сільських господарств. Про це розповіла Софія Буртак голова Правління Громадської спілки «Бізнес Мережа Сільських Жінок», голова ОК «Кооперативна Академія», презентуючи успішні бізнес-моделі українських кооперативів під час конференції: СТАЛИЙ АГРОБІЗНЕС: “ТРАДИЦІЇ.НІШІ.ЕКОПРАКТИКИ. ТЕХНОЛОГІЇ”, пише SEEDS.
Конференцію організувала та провела агромедіа-агенція Sapienza.media за підтримки профільних асоціацій: Української Плодоовочевої Асоціації – УПОА і Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.
«Ви завжди бачили чоловіків-пасічників, але не менш цікава модель – жіночий пасічний кооператив. Він вже робить додану вартість, а тепер робитиме ще й на сертифікованому заводі для того, щоб продукти бджільництва були гарної і сертифікованої якості. Крім цього жіночий пасічний кооператив планує виходити не тільки на український, а й на міжнародний ринок», – розповіла Софія Буртак.
Інший успішний приклад кооперації українських виробників продемонстрував ягідний кооператив. Який спромігся у воєнний час налагодити експорт продукції.
«Кооператив «Файна Поляна» – це ягідний кооператив, який в час війни спромігся не лише налагодити заморозку своєї продукції, а й зробити експорт продукції під час 2022 року.
В них є ягоди, в основному це малина, також є обліпиха, та інші цікаві диверсифіковані напрямки. Зараз вони розширюються на Івано-Франківську та Тернопільську області та збільшують об’єми виробництва», – додає Софія Буртак.
Читайте також: Сталий агробізнес об’єднав у Києві аграріїв з усієї України
Не менш унікальна історія кооперативу «Стрийський Ясь», який не тільки вирощує одну з найкорисніших та поживніших культур, а й популяризує українські страви.
«Кооператив «Стрийський Ясь» – унікальний кооператив. Що таке «Ясь»? Це продукт, який я обожнюю з дитинства. Це така квасоля, якої немає більше взагалі ніде в світі. Вона є тільки в Стрийському районі, і цей ясь має неймовірну рецептуру приготування наших традиційних галицьких страв.
Зокрема це важливий компонент борщу, про який всі забувають. «Стрийський ясь» переробляв і сушив овочі, сушив різні продукти для війська, а тепер переходить у модель бізнесу», – зазначає Софія Буртак.
Крім цього вона зазначила, що чимало кооперативів виробляють дуже багато продукції для війська, волонтерять. Від кооперації до війська – це доволі поширена модель останнім часом. А іноді спільного буває набагато більше. Часом кооперативи від війська приходять до кооперації.
«Кооператив «Оберіг АГРО». Це Миколаївська область. Кооператив ветеранів. Ми з ними працюємо з 2019 року. Це кооператив, який глибоко у мене в серці і дуже довго ще там буде. Бо ми з ними маємо великі плани.
Ми разом з ними збудували комплекс теплиць. Тепер там 19 теплиць. Це буде органічна теплична продукція. Унікальна для цього регіону. Тому що Херсонщина у нас славилася гарними продуктами. Тепер і Миколаївщина має нову ветеранську культуру виробництва овочів. Органічних», – говорить Софія Буртак.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!