Столичні активісти зібрали вуличний виноград,- робитимуть перше київське вино

0 1 239

Завдяки підтримці небайдужих киян в перший день жовтня у столиці відбувався історичний момент — офіційно народилося перше вино київських вулиць, пише SEEDS.

Ініціатором справи виступив винний експерт, амбасадор українського вина, представник команди Wines of Ukraine і засновник фестивалю Kyiv Food and Wine Festival Сергій Клімов.

На своїй сторінці у Facebook він закликав допомогти зібрати виноград біля свого дому чи на своєму районі всіх бажаючих приєднатись до незвичайної ініціативи.

«Було неймовірно приємно бачити десятки людей, які несли ящики самих різноманітних сортів винограду, зірваних у абсолютно різних районах міста: Виноградар, Осокорки, Печерськ, Оболонь, Солом‘янка та впевнений були й інші! А ще цікавіше було слухати захопливі історії, як їх рідні висаджували ці сорти, які перепетіі відбувалися з лозами.

Ми зібрали втричі більше винограду, ніж я очікував! Перший етап виробництва вже розпочався – виноград підроблено та залишено на кілька днів мацеруватись на шкірках», – пише Сергій Клімов.

Вино робитимуть на виноробні Cassia wine, абсолютно без будь якого втручання. Справжнє натуральне вино Києва. Основну частину цього вина Сергій Клімов планує продавати на благодійних аукціонах як в Україні так і по світу та підтримувати наших героїв та героїнь в ЗСУ. Однак лімітовану партію винний експерт пообіцяв представити на дегустації в рамках весняного Brave Wine 2024.



«Відверто кажучи я в шоці від тої підтримки і зацікавленості, яка сталася. І я мрію, щоб ці збори винограду були щорічними і до них залучалось ще більше киян. А в подальшому підключались би й інші міста.

Виробництво вина цілою громадою міста – це потужне дійство, яке може об’єднувати навколо цікавого, а саме головне важливого історичного контексту – Україна – це виноробна країна з древніми традиціями у кілька тисяч років», – вважає Сергій Клімов.

Читайте також: Реальні доходи виробників лохини в Україні істотно знизилися

Винний експерт давно досліджує те, звідки і коли у Києві з’явились виноградні лози. Виявляється виноград у столиці росте вже як мінімум 1000 років, з приходу християнства.


Винний експерт, амбасадор українського вина, засновник фестивалю Kyiv Food and Wine Festival Сергій Клімов

«Мені давно не давали спокою виноградники Києва. Я задавався питанням – звідки вони? Чому їх так багато у кожному районі міста? Що це за сорти? Я ніколи не бачив такої кількості виноградних ліз навіть у дуже виноробних країнах.

Скоріше за все першими його висадили саме ченці Києво-Печерської Лаври (до речі, там досі є невеликий виноградник), в 18-20 століттях виноградники розрослися біля Кловського узвозу.

Мені навіть вдалось знайти у дворах Подолу лозу, якій приблизно років 100, судячи з товщини стовбуру. Були у нас і свої виноробні і свої винокурні.

Я хочу зібрати виноград з міських ліз та зробити перше вино київських вулиць в незалежній Україні. Просто спробувати Київ на смак. У мене є відчуття, що та багатогранна палітра сортів, які ростуть у нас будуть мати дуже унікальні смак та аромат», – переконаний Сергій Клімов.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!