Вперше в історії білок вироблятимуть з водоростей, цукру та світла в промисловому масштабі
Компанія Brevel, що займається виробництвом альтернативних протеїнів за допомогою мікроводоростей, цукру та потужного світла, отримала потрібне фінансування і розпочала просування альтернативного протеїну з нейтральним смаком – функціонального, високоефективного та доступного за ціною, пише SEEDS.
Перші продукти, що містять альтернативний білок Brevel, з’являться на полицях у 2024 році. Йонатан Голан, генеральний директор і співзасновник Brevel, каже, що поточний ринок альтернативних протеїнів має багато проблем, які стосуються вартості, смаку, функціональності, якості та стійкості сировини.
«Мікроводорості є основним джерелом білка з точки зору стійкості, проте досі доступні варіанти мали дуже високу вартість і смакові бар’єри. Рішення Brevel для протеїну на основі мікроводоростей зуміло розв’язати ці проблеми», – розповів Йонатан Голан Foodingredientsfirst.
Технологія Brevel є першою у світі, яка поєднує ферментацію мікроводоростей на основі цукру з високою концентрацією світла в промислових масштабах. Результат – смачний білок, який за ціною буде конкурентоспроможним гороховому та соєвому.
На його основі можна створювати якісні нетваринні продукти й не маскувати сторонній присмак. Наприклад, це може бути молоко чи яйця. До того ж протеїн робить більш поживним профіль альтернативних продуктів.
Читайте також: Рада ухвалила законопроект, який вирішить проблеми тіньового використання держземель
На його думку, мікроорганізми дуже скоро стануть дешевшими та доступнішими, ніж будь-яке інше рослинне джерело білка. Голан вважає, що майбутнє їжі – саме за мікроорганізмами.
«Це не лише моральне рішення вилучити тварин із нашого харчового ланцюга, але і стійке, оскільки мікроорганізми набагато ефективніші з точки зору використання землі, води, енергії, викидів парникових газів тощо».
Зараз компанія переносить пілотне виробництво потужністю 500 літрів на свою першу комерційну фабрику, оснащену новаторською системою бродіння та освітлення потужністю 5000 літрів. До 2026 року виробничі потужності компанії мають скласти 900 тис. л.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!