Господиня з Тернопільщини вирощує на городі кучерявий суперфуд

0 157

Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть практично на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл на відміну від своїх родичів викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її також непросто, пише SEEDS.

Однак не у Великій Березовиці, що поблизу Тернополя. Місцева мешканка Тетяна Лещишин вже шість років успішно вирощує на своєму городі цю кучеряву екзотику.

Із капустою Кейл жінка познайомилася у Німеччині. Там цей овоч дуже популярний. Місцеві господині засолюють Кейл подібно до того, як ми це робимо з білокачанною капустою. І споживають її, як у нас  квашену – в холодну пору. Листя капусти тушкують на олії і подають разом із картоплею та ковбасою.

«Зовні Кейл зовсім не нагадує капусту, а швидше салат із довгим кучерявим листям зеленого та червоного забарвлення. Схоже воно на ажурне мереживо. Листя містить величезну кількість вітамінів, через це Кейл вважають суперфудом.

Її можна вживати у сирому, вареному і тушкованому вигляді. Удома ми готуємо з листя салат: додаємо до нього огірки, помідори, пармезан і заправляємо олією. Із Кейлу виходять дуже смачні смузі та соус. Кучеряве листя – це також і оригінальна прикраса для страв. Капустяне листя ми постачаємо і в заклади харчування Тернополя», – розповіла пані Тетяна газеті «Сільський господар».

Читайте також: Завдяки родині крафтовиків з Прикарпаття заробляти зможуть чимало сусідів

Тетяна Лещишин упевнена, що цією капустою неодмінно зацікавляться більше українських городників. Адже вирощувати її так само просто, як і білоголову.

«Ранньою весною у парниках висіваю насіння, потім дорослі рослини переселяю у ґрунт просто неба. Двічі за сезон їх просапую і прополюю, – ділиться досвідом жінка. – Кейл – рослина вологолюбна, тому вимагає ретельного поливу. Іноді капусту можуть вражати попелиця, капустяна муха та слимаки. Щоб їх позбутися, застосовую засоби, які пропонують у спеціалізованих магазинах. Підживлюю рослини лише органічними добривами».

Дозріває Кейл наприкінці червня – на початку липня. Її висота сягає 80–100 сантиметрів. Урожай господиня збирає до середини грудня. На місці зрізаного листя формується нове. Кейл – культура холодостійка, вона витримує мінус п’ятнадцять градусів морозу.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!